Svet
27.01.2022. 10:46
Tanjug

Objavile "Vijesti"

Šta je sve izmenjeno u nacrtu Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC

crkva, pop, krst, sveštenik
Izvor: Shutterstock

Podgoričke "Vijesti" objavile su u četvrtak na svom sajtu nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, i navode da je reč o poslednoj verziji koja je pretrpela nekoliko izmena u odnosu na prethodnu.

U preambuli novog nacrta Temeljnog ugovora, koji je Vlada Crne Gore uputila SPC, piše da je hrišćanska crkva na prostoru današnje Crne Gore prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije (1219. g.) "u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve", prenose "Vijesti".

U prethodnoj verziji koju je Vlada slala su bile izbrisane reči “u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve” sa obrazloženjem da je hrišćanska crkva postojala na prostoru današnje Crne Gore i u periodima ukidanja Pećke patrijaršije (u periodu od 1463. do 1557. godine i 1766. do 1920. godine) i da bi, ako to ne bi bilo konstatovano, podrazumevalo da crnogorske vladike iz dinastije Petrović-Njegoš i drugi crkveni poglavari iz tog peroda nisu pripadali hrišćanskoj crkvi i da je to sa stanovišta države Crne Gore neprihvatljivo.

"Vijesti" navode da u novom nacrtu piše i da se uvažava istorijska uloga SPC (u prethodnom nacrtu pisalo je SPC u Crnoj Gori), posebno Mitropolije crnogorsko-primorske za vreme crnogorskih mitropolita-gospodara, kao i njena uloga u državnosti Crne Gore i društvenom, kulturnom i obrazovnom razvoju, što se razlikuje od prethodne verzije koja je naglašavala istorijsku ulogu Mitropolije crnogorsko-primorske, kako je tada obrazloženo iz Vlade, kao jedine od postojećih eparhija SPC koja je temelj državnosti Crne Gore.

Takođe, u poslednjem nacrtu se SPC jemči “vršenje javnopravnih ovlašćenja”, što je bilo uklonjeno iz prethodnog nacrta, sa obrazloženjem da nije valjana pravna konstrukcija jer javnopravna ovlašćenja vrše javnopravni organi, pre svega državni organi.

"Vijesti" navode da Ugovor ima ukupno 20 članova, a da se na kraju kao potpisnice navode Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rijaliti politika zarobila Crnu Goru
Crna Gora 21.1.2022.

Tapkanje u mestu

22.01.2022. 06:05

Rijaliti politika zarobila Crnu Goru

U Crnoj Gori se živi sa politikom i od politike. Politika se uzima kao meze uz sva tri obroka, ali obavezno i uz aperitiv od više tura loze.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve