TIODOROVIĆ: Realno je očekivati porast obolelih od Covid-19

TIODOROVIĆ: Realno je očekivati porast obolelih od Covid-19

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC / an


Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je realno očekivati veće procente obolelih od Covid-19 u narednim danima i apelova na građane da se pridržavaju mera.

On je za RTS rekao da je u narednih 10 do 15 dana realno očekivati porast procenta obolelih, ne samo zbog povratnika s letovanja, već i zbog određenih situacija u Srbiji.

Kako kaže, iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

 FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

Tiodorović ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima.

Kaže i da, kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera, onda postoji pojava da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slicno…

Povezane vesti – INTERVJU BRANISLAV TIODOROVIĆ: Ne bih voleo da budemo pokusni kunići za vakcinu

Ističe da to nije karakteristika određenog dela zemlje, već da se dešava svuda.

Govoreći o povratnicima iz inostranstva, naveo je da misli da su građani upoznati sa svime, da će na granici dobijati uputstvo koje je pre svega apel da brinu o svom zdravlju i na taj način, o ukupnom zdravlju populacije.

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC / an

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC / an

Kako je naveo, građani će dobiti uputstvo gde mogu da se prijave i elektronski ostave odredene podatke, a tu je i samoprocena. Sve to će se nalaziti u bazi podataka i biće dostupno lekarima.

Tiodorović napominje da je cilj da se što pre otkriju potencijalni slučajevi i da posle deset dana, ako nema problema, sledi ođava, a građani nemaju ogranicenje kretanja i komunikacija.

Povezane vesti – VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

Ipak, poručuje da deca koja dolaze s letovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

Tiodorović je rekao da je teško dati procenu za budućnost i istakao da smo mi deo sveta, da su granice otvorene i da je ekonomija veoma važna.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar