Vesti
08.05.2024. 04:15
R.E.

Titova sahrana

Dan kada su Margaret Tačer, Gadafi, Sadam, kraljevi i predsednici ispratili JEDNOG ČOVEKA

Tito
Izvor: Shutterstock/capa55

Tog 8. maja 1980. godine Jugoslavija je plakala, a hiljade građana ispratilo ga je na večni počinak.


Nisu samo obični građani bili tu da se oproste od Josipa Broza Tita... U dugačkoj koloni, jedan pored drugog koračali su, skoro svi, najviši zvaničnici tog vremena.. Kraljevi, predsednici, prinčevi, premijeri... Margaret Tačer, Muamer el Gadafi, Sadam Husein, Leonid Brežnjev, Helmut Šmit, majka Džimija Kartera... Zapadni političari, komunističke vođe. Svi na jednom mestu i svi zbog Tita. 

Zbog toga se sahrana Josipa Broza Tita i dan danas smatra najvećom sahranom u istoriji čovečanstva, jer niko nije uspeo da na jednom mestu okupi nespojivo. 

Sahrani doživotnog predsednika SFRJ prisustvovalo je 124 delegacije zemalja (38 šefova država, pet prinčeva, sedam potpredsednika republika, šest predsednika parlamenta, 10 predsednika vlada, tri potpredsednika vlada, 12 ministara inostranih poslova, 20 članova vlada i 21 državni funkcioner).

Njegova smrt označila je kraj jedne ere. 

Mnogo je teorija i mitova vezanih za maršalovu sahranu, od one da je sahranjen dva puta, pa do toga da se njegove kosti nalaze u Vatikanu. Pored sahrane mnoge kontroverze je izazvao i sam grob na kojem zlatnim slovima piše samo "Josip Broz Tito 1892 – 1980".

Mnogima nije bilo jasno zašto poslednje počivalište jednog od najpoznatijih komunističkih vođa nije obeleženo zvezdom petokrakom, simbolom komunističkog pokreta.

Svoje poslednje dane Tito je proveo na lečenju u Ljubljani, a lični lekar mu je bio dr Milomir Stanković.

"Sve oko njegovog lečenja je bilo državna tajna. Došla je moja supruga da me obiđe na Brdu kod Kranja nisam smeo da joj kažem da će sutra biti amputirana Titu noga. Nikad niste znali ko možda sluša", izjavio je Stanković svojevremeno. 

Stanković je takođe objasnio kako je Tito reagovao kada je saznao da noga mora da mu se amputira.

"Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi. Kad je trebalo da ode u bolnicu mi smo mu sklonili pištolj koji je tajno čuvao u jednoj torbici. Niko nije smeo da mu kaže da noga mora da se amputira, nego su produžavali terapiju u nedogled koja ne pomaže. I sve tako je bilo dok se noga nije osušila, kad se osušila ona je otrovala organizam..." 

Dr Stanković je, svojevremeno, u emisiji kod Mire Adanje Polak otkrio šta je, kako kaže, Tita "odnelo na onaj svet".

"Velika greška je bila što mu se izlazilo u susret da se leči lekovima a ne hiruški. Njega je na onaj svet odnela jedna sklerotična pločica u butnoj arteriji koja je 50 odsto zatvarala arteriju u kojoj je došlo krvarenje... Ta arterija je mogla lako da se otpuši... Ja bih to mogao da uradim ali ja nisam imao kopetencije a ni to Tito ne bi dozvolio", rekao je dr Stanković i otkrio poslednje Titove reči:

"Kad je video da je sve propalo njegove poslednje reči su bile - Šta sve ovo treba da znači?! E sad da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na lekare koji su mu obećavali da će terapija uspeti, to ne znam... Sredinom februara 1980. on već nije mogao da govori i do kraja života je bio u veštačkoj komi. Ravna linija se pojavila 4. maja u 15.05", ispričao je dr Miomir Stanković.
 

Josip Broz Tito će ostati upamćen po mnogo čemu, ali svakako jedan od prepoznatljivijih poteza Josifa Broza je bio osnivanje međunarodnog pokreta Nesvrstanih u koji je bilo uključeno 120 država, od kojih su važniji članovi bili Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat..

Poznat je i po svom čuvenom "NE" Staljinu, koji je doveo do raskola Jugoslavije i SSSR-a. Taj sukob Tita i Staljina za posledicu je imao izbacivanje Jugoslavije iz Komunističkog informacionog biroa 1948. godine i okretanje Zapadu pre svega Sjedinjenim Državama od koje je Jugoslavija dobila obilnu vojnu pomoć i time postala jedinstveni primer u svetu. Komunistička zemlja koju je podržavao Zapad.

Novi preokret usledio je 1955. kada se Tito izmirio sa Rusima, koji opet nikada u potpunosti nisu imali poverenje u njega zbog čuvene 1948.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve