Vesti
29.01.2020. 17:24
Tanjug

"TO JE SIMBOLIKA": Trivan: Uskoro subvencije za električne automobile

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će za nekoliko dana biti raspisan konkurs za dodelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila, kao jedna od mera za smanjenje zagrađenja vazduha u Srbiji.

"To je simbolika, bez obzira koliko para ćemo izdvojiti, jer na taj način građanima hoćemo da kažemo da treba da mislimo o tome da menjamo kvalitet vozila koje vozimo. To će nam pomoći da udišemo mnogo čistiji vazduh", rekao je Trivan novinarima u pauzi konferencije organizovane povodom završetka tvining projekta "Podrška EU razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom".

Upitan o kvalitetu vazduha u Srbiji ovih dana, ministar kaže da je kvalitet promenljiv i onakav kakav je u prethodnih deset i više godina.

Povezane vesti - "KADA SLEDEĆI PUT DOĐE DO ZAGAĐENJA" Trivan: Gasićemo velike zagađivače

Moramo, naglašava, zato menjati navike i energente koje koristimo.

Važno je, kaže ministar, što javnost razume da je to važno i što vrši pritisak da se brže i bolje pomeraju stvari napred.

"Glavni rezultat čitave situacije jeste svest o tome šta su zagađivači u Srbiji", rekao je Trivan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Tanjug

Naveo je da su zagađivači nesumnjivo postojenja za loženje i saobraćaj koji je, kaže, postao jedna od glavnih zagađivača.

Rešenje vidu u podršci građanima da se priključe na sistem centralnog grejanja i pojeftinjenju priključka.

Povezane vesti - ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: Za Evropu svakodnevica, za Srbiju naučna fantastika

Pozvao je građane da obrate pažnju na podatke o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine jer su, kaže, oni tačni.

"Svi ostali sajtovi su neka vrsta aproksimacija i često budu različite činjenice kojima se barata", rekao je Trivan i objasnio da se na podatke Agencije koji su egaktni zparavo naslanjaju ove svetske agencije i firme.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Upitan o nedavno publikovanom izveštaju Globalne alijanse za zdravlje i razvoj po kome je Srbija prva u Evropi po umiranju od svih vrsta zagađenja i 9. u svetu, Trivan je rekao da kvalitet naše životne sredine u mnogim segmentima uopšte nije dobar.

"Tačno je da postoje procene SZO da godišnje oko 6.500 izgubi život u Srbiji zbog kvaliteta vazduha, ali isto tako je tačno da gotovo duplo više ljudi u Srbiji, prema procenama, izgubi život zbog pušenja", kaže Trivan.

Povezane vesti - Prosečan Evropljanin izgubi dve godine života zbog zagađenja vazduha

Naveo je da svi treba maksimalno da se pozabave kvalitetom životne sredine što se, kaže, i radi, pa je tako naveo primer rešavanja pitanja odlaganja otpada u Srbiji koje će omogućiti i zaštitu vode, zemljišta i samim tim i hrane.

Naglasio je da je potrebno uspostaviti regionalne centre za upravljanje otpadom kako bi sve opštine i lokalne zajednice očistili od svog otpada koji postoji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve