Vesti
16.08.2020. 13:00
Tanjug

"TO JE VELIKI POSAO" Tiodorović: Od 1. oktobra vakcinacija protiv gripa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne 1. oktobra kako bi se izbegao sudar sa virusom korona, što se, kako je ukazao, desilo u Italiji u martu ove godine.

On je za TV Palma plus rekao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe kod kojih je pao imunitet, trudnice, porodilje, deca sa oboljenjima koja mogu da izazovu pad imuniteta.

Povezane vesti - INTERVJU BRANISLAV TIODOROVIĆ: Ne bih voleo da budemo pokusni kunići za vakcinu

''To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra. Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do ''miksanja'' ta dva virusa, običnog gripa i korone, i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno'', rekao je Tiodorović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

Dodao je da se upravo to desilo Italiji u martu ove godine kada se pod epidemiju gripa ''podvukla'' epidemija korone što je za posledicu imalo veliki broj smrtnih ishoda.

Povezane vesti - KISIĆ: Izvesno je da će tokom zime doći do spajanja korone i gripa

Tiodorović naglašava da takva situacija moramo na sve načine da se predupredi, odnosno da se preventivnim merama onemogući da dođe do takve pojave.

"Da se razumemo, ne postoji vakcina koja sto posto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, s hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih, ta vakcina može značiti prevenciju od smrti'', kazao je Tiodorović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve