Vesti
04.08.2019. 16:05
Tanjug

"TOG DANA JE ZAVRŠIO RAT" Kitarović: Oluja simbol pobede i zajedništva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović vojno-policijska akcija Oluja tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, dok je oko 2.000 ubijeno ili nestalo, simbol pobede, hrvatskog domoljublja i zajedništva.

Hrvatska Oluju slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, te kao Dan branitelja, a 24 godine kasnije, Kitarović se u intervjuu za Jutarnji list priseća kako su, nakon okončanja najvećeg egzodusa posle Drugog svetskog rata, građani na ulicama pozdravljali ''hrvatsku pobedničku vojsku'' i kada je, kaže, vladalo zajedništvo, ponos, optimizam.

Hrvatska vojska je, ističe, i danas jedna od institucija koju narod najviše ceni.

Povezane vesti – OLUJA: Hrvatska slavi, Srbija pali sveće

''Za mene je toga dana zapravo završio rat. Da, ostalo je tada još hrvatsko Podunavlje za reintegraciju, ali tada su svi zagovornici velikosrpske hegemonije shvatili da je rat gotov i da je bolje da krenu u pregovore o mirnoj integraciji'', navela je.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ponovila je akcija izvedena ''besprekorno'' i da je kao takva, kako kaže, ušla u brojne udžbenike vojnih akademija.

Grabar Kitarović za zagrebački dnevnik ističe da izrazito ceni reči bivšeg američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji je Oluju opisao kao primer savršeno izvedene vojne akcije.

''Oluja treba da ostane poruka svima nama u vojnom smislu, mora se proučavati na vojnim akademijama u Hrvatskoj, a s druge strane mora nam biti pouka u pogledu zajedništva. Jedino smo zajedno mogli napraviti nešto što smo dotad smatrali nemogućim, a to je da smo u četiri dana oslobodili veliki deo teritorije uz vrlo malo žrtava'', navela je Grabr Kitarović.

Naravno, dodala je, žalimo za svim žrtvama, bilo da je reč o vojnicima ili civilima.

Pročitajte još – ŠAINOVIĆ: Rat je bio dogovoren

Odgovarajući na kritike upućene povodom njene izjave da je ''Oluja spasila BiH'' i da bi volela da susedi Hrvatske ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima, Grabar Kitarović je kazala:

''Treba istaći da je Oluja omogućila završetak rata u BiH jer su oslobađanjem okruženja Bihaćkog džepa sprečeni novi pokolji, nove Srebrenice. Sa Splitskom deklaracijom i drugim međudržavnim sporazumima, Hrvatska je vojska krenula s oslobađanjem teritorija BiH, što je dovelo do Dejtonskog mirovnog sporazuma i to svima mora biti jasno”.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve