Vesti
25.11.2021. 06:05
R. E.

Ptičja perspektiva

"Tuča vrabaca u prašini": Bar tri kandidata za predsednika Srbije

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Koliko sada vidimo, biće bar tri kandidata za predsednika Srbije. Ponoš je favorit Vuka Jeremića i njegove Narodne stranke, Marinika Tepić je kandidat Dragana Đilasa i njegove kompanije, a koliko saznajemo, nekakav Ćuta i bivši zamenik šabačkog šerifa imaće nekakav svoj izborni blok.

Ima tome dvadesetak godina. Dva profesora, sa Fakulteta političkih nauka, ušli su u neku vrstu javne rasprave koja je onako potpuno akademski, sadržajno obilovala iznošenjem prljavog veša, ružnim rečima i uopšte jednim vokabularom i ikonografijom tipičnom za dva pretendenta za stalno članstvo u SANU u to vreme.

Sukob se u jednom trenutku preneo i na javnu sferu, pa je obračun dva uvažena profesora bio vidljiv širim narodnim masama. Sam sukob je, razume se, indukovan decenijama unazad, gde su tada dva mlada marksistička lavića tražila svoje mesto pod suncem. Akademska sinekura u vremenima socijalističkog samoupravljanja bila je nešto za šta su mladi perspektivni kadrovi-pretendenti jedni drugima glave skidali bez problema. Dakle, sukob datira odatle, a u međuvremenu je jedan od dvojice shvatio da je preumljenje u pravcu Budimpešte i Otvorenog univerziteta celishodnije od ostajanja na liniji.

Da se vratimo in medias res, u središte stvari. U jednom trenutku u raspravu oko sukoba dva profesora upleo se i tadašnji premijer Zoran Đinđić. Doduše, ne svojom voljom, već više provociran medijskim napisima i konkretnim pitanjem novinara o tome, izjavio je antologijsku rečenicu: "To je tuča vrabaca u prašini!“ Verovatno će ova sentenca po svome istorijskom značaju daleko prevazići sve što dvojica profesora imaju u svom naučnom opusu – kumulativno, ali ona je postala i opšte mesto za nešto nebitno u politici javnom životu.

Sve naravno ima veze sa srpskom opozicijom i njenim "ponašanjem“ pred predstojeće izbore. Namerno upotrebljavamo reč ponašanje, a ne politika. Jer ponašanje može da bude i svesno i nesvesno, racionalno i iracionalno, a politika može da bude samo svesna i racionalna. Ti kvaliteti nedostaju pa se zato odlučujemo za termin – ponašanje. Koliko sada vidimo, biće bar tri kandidata za predsednika Srbije. Ponoš je favorit Vuka Jeremića i njegove Narodne stranke, Marinika Tepić je kandidat Dragana Đilasa i njegove kompanije, a koliko saznajemo, nekakav Ćuta i bivši zamenik šabačkog šerifa imaće nekakav svoj izborni blok.

Dakle, umesto dva vrapca, imaćemo za sada tri vrapca koja se valjaju u prašini. Svaki vrabac za sebe veruje da je u najmanju ruku soko, pa čak i neka veća ptica poput orla na primer. Vrapcima u prašini ta prašina je ceo svet, dalje od toga i više ne vide. Paradoks je na pragu, umesto borbe za osvajanje predsedničkog mesta vrapci će svoju utakmicu pretvoriti u borbu jednih protiv drugih za mesto glavnog u prašini, ničemu koje ne vodi nikuda. Mali vrapci u rukama lešinara koji zapravo stoje iza. Bar dva velika iskusna lešinara, koji su svoje bogatstvo sticali hraneći se ostacima jedne unesrećene i upropašćene zemlje. Lešinari politiku vide kao sredstvo i oruđe da se opet popnu na žrtvu. Prethodno naravno očekuju da neko drugi, veći i jači smrtno rani žrtvu pa da se oni još jednom popnu na njen trbuh i još živoj joj kidaju komade mesa.

Zvuči malo surovo i plastično, ali upravo je tako izgledalo bogaćenje Dragan Đilasa i Dragana Šolaka devedesetih i dvehiljaditih godina. Bogatili su se i sisali zemlju koja je bila ekonomski klinički mrtva, a onda su to lešinarenje na leđima velikih državnih sistema proglasili genijalnim biznisima za koje je bio potreban ni manje ni više nego inženjerski mozak. Da bi opet reprizirali biznis model, treba im partner u vlasti. Pošto ga nemaju, namerni su da instaliraju svoje zaposlenike. Samo što u ovoj igri oni jesu lešinari, njihovi politički eksponenti jesu vrapci, a i Srbi više nisu vrane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Podela ničega
Vuk JEremić

Opozicija

24.10.2021. 08:35

Podela ničega

Još i pre nego što su se dogovorili oko eventualnog zajedničkog programa, pa i oko definitivne odluke da li na izbore izlaze, tri stranke opozicije počele su dogovore o podeli još neosvojenih poslaničkih mandata
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve