Vesti
01.04.2024. 12:27
R. E.

Lajčak-Petković-Bisljimi

U četvrtak u Briselu nastavak dijaloga o ukidanju dinara na Kosovu

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak potvrdio je da će se u četvrtak, 4. aprila, nastaviti razgovori u Briselu u okviru dijaloga povodom odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

Lajčak je izrazio nadu da će se na novom susretu prevazići "preostale razlike".

"Dve strane vratiće se u Brisel ove nedelje i nadam se da ćemo uspeti da u četvrtak premostimo preostalu razliku", naveo je Lajčak u poruci na Facebooku.

Sumirajući proteklu nedelju on je ocenio da je prethodni susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija 25. marta bio konstruktuvan i da je zaključeno da je potreban još jedan sastanak.

"Sve u svemu, bio je to koristan sastanak. Obe strane su imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove. Na kraju smo zaključili da će biti potreban još jedan sastanak", naveo je Lajčak.

On je u objavi, u okviru koje je čestitao Uskrs svima koji slave po gregorijanskom kalendaru, sumirao nedelju pred uskršnji raspust kao "kratku, ali intenzivnu", podsetio da se proteklog ponedeljka sastao sa Petkovićem i Bisljimijem u Briselu kako bi nastavili razgovore o pronalaženju "izvodljivog rešenja za ljude na koje utiče odluka Centralne banke Kosova".

Lajčak je 25. marta saopštio je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom CBK o zabrani upotrebe dinara na KiM i da su razgovori pomogli da se "razjasne važni detalji".

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle sastanka da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM. On je dodao da su obe strane iznele svoje predloge rešenja od kojih je predlog Beograda bio izbalansiran i vodio je računa o srpskim interesima, dok je Priština iznela predlog u kome nisu uložili nimalo napora da bi to moglo da se nazove rešenjem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve