Vesti
16.11.2022. 10:40
Beta

Brojevi rastu

U Srbiji 100.000 Rusa i 18.000 Ukrajinaca

ukrajina, rusija, srbija
Izvor: Shutterstock

Od izbijanja rata u Ukrajini, u našu zemlju je izbeglo oko 18.000 državljana Ukrajine, a boravak je prijavilo i više od 100.000 Rusa, objavio je RTS.

Prema pisanju javnog medijskog servisa, u škole je upisano 600 đaka iz Rusije i Ukrajine.

Deca državljana Ukrajine i Rusije ravnopravno pohadjaju nastavu, ali imaju različit status u srpskom obrazovnom sistemu. Ukrajinci se tretiraju kao izbeglice, a Rusi kao strani državljani.

Navodi se da Rusi i Ukrajinci nisu promenili samo demografsku sliku u Srbiji, već tržište rada i nekretnina.

Cene izdavanja stanova u Beogradu su u poslednja dva meseca skoro utrostručene, pa je u centru glavnog grada gotovo nemoguće naći stan čija je mesečna kirija manja od 1.000 evra.

U Ministarstvu prosvete su rekli da u sistem obrazovanja nisu uključeni predavači iz drugih zemalja, pa tako ni iz Rusije i Ukrajine, jer to, navode, nije deo naše obrazovne praske.

"Svesno izazova sa kojim se zaposleni u sistemu obrazovanja suočavaju prilikom uključivanja izbeglica, migranata i stranih državljana u nastavu, Ministarstvo prosvete aktivno podržava škole u kojima se obrazuju ove društvene grupe i to kroz jačanje kapaciteta ustanova, ali i unapređivanjem kompetencija zaposlenih u sistemu za rad s ovim učenicima", napominju u Ministarstvu.

Rat u Ukrajini počeo je krajem februara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose"
ukrajina, srbija

Zorana Mihajlović

13.07.2022. 12:55

"Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačom o pomoći koju Srbija pruža izbeglicama iz te zemlje, podršci ukrajinskom narodu, kao i o sveukupnim ekonomskim odnosima dve zemlje i unapređenju saradnje u energetskom sektoru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve