Vesti
14.12.2022. 14:38
R.E.

Ministar najavio

"Informacije o upisima na fakultete početkom sledeće godine"

Amfiteatar, fakultet
Izvor: Shutterstock

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će srednjoškolci imati detaljne informacije pod kojim će se uslovima upisivati na fakultete, čim ministarstvo dobije informacije od tih ustanova.

 

Ružić je za portal Danas.rs rekao da su rok za utvrđivanja uslova upisa probile pojedine visokoškolske ustanove, ali da je ministarstvo to "na neki način istolerisalo".

"Očekujemo da dobijemo sve podatke do kraja ove godine, odnosno u sledećih 15 dana. Dve probe državne mature koje će imati učenici će biti jasan pokazatelj na koji način će državna matura biti sprovođena", dodao je on.

Prema njegovim rečima, u zakonu piše da će državna matura biti sprovedena i da je njihova namera da to bude jedinstveni ispit, iako neki fakulteti najavljuju da će morati da se polaže i prijemni ispit.

"Dakle, nema paralelizama, nema potrebe da opterećujemo decu i prijemnim i državnom maturom. To je naša namera, a videćemo da li ćemo dotle stići", rekao je ministar.

Ružić je naveo da su univerziteti uključeni od samog početka u taj proces, i naglasio da je namera ministarstva da zajedno razjasne sve dileme "kojih svakako ima".

Objasnio je da državna matura pre svega predstavlja reformski iskorak u interesu učenika, koji, kako je dodao, u jednak položaj stavlja i onog savršenog srednjoškolca u Kuršumliji, Vlasotincu i Apatinu, i onog na Vračaru.

"Državna matura je mehanizam po kome će svršeni srednjoškolci polagati u poznatom okruženju, u svojim školama i imaće priliku da apliciraju na više željenih visokoškolskih ustanova. Država je spremna i očekujem da kroz dijalog koji imamo sa državnim univerzitetima, akademijama strukovnih studija i privatnim fakultetima dodjemo do održivog sistema", kazao je Ružić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mašinski fakultet - 74. godine rada
mašinski fakultet

Beograd

29.10.2022. 21:45

Mašinski fakultet - 74. godine rada

Mašinski fakultet u Beogradu proslavlja 74. godine rada kao "najbolja škola mašinskog inženjerstva u širem regionu", ocenio je ministar prosvete Srbije, Branko Ružić. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve