Biznis
27.06.2022. 21:20

Skladišta

Evropska unija donela važnu odluku koja se odnosi na gas

gas
Izvor: Shutterstock

Države članice EU dogovorile su se danas da sva skladišta prirodnog gasa u Uniji treba da budu dopunjena do najmanje 80 odsto kapaciteta za sledeću zimu, zbog mogućnosti da Rusija dodatno smanji isporuke.

Ministri energetike članica EU su usvojili pravila o skladištenju gasa, na osnovu predloga Evropske komisije iz marta.

Nova pravila predviđaju i da podzemna skladišta gasa na tlu Unije budu napunjena do 90 odsto kapaciteta pre zime 2023-24. godine.

Prema  usvojenim pravilima, članice EU koje nemaju sopstvena skladišta treba da skladište 15 odsto svoje godišnje potrošnje gasa u drugim zemljama članicama.

Lideri članica EU složili su se na prošlonedeljnom samitu u Briselu da pojačaju pripreme za dalje smanjenje nabavke gasa iz Rusije i da nastave da traže druge dobavljače. EU je već povećala nabavku gasa iz SAD, Norveške, Alžira i Azerbejdžana.

EU pokušava da znatno smanji upotrebu ruske energije u vreme rata Rusije protiv Ukrajine i da pronađe druge izvore snabdevanja. Zabrana uvoza ruskog uglja stupiće na snagu u avgustu, dok će embargo na najveći deo nafte iz Rusije postepeno biti uvećavan u narednih osam meseci.

U međuvremenu, Moskva smanjuje isporuke prirodnog gasa, goriva koje se koristi za napajanje fabrika i proizvodnju struje, a koje EU nije obuhvatila sankcijama strahujući da će naneti veliku štetu sopstevnoj ekonomiji.

Moskva je smanjila isporuke gasa u nekoliko zemalja EU, uključujući velike uvoznike poput Nemačke i Italije, i prekinula isporuke drugim članicama poput Poljske i Finske.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, EU je oko 40 odsto prirodnog gasa nabavljala iz Rusije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mađarska ustupa Srbiji deo kapaciteta za skladištenje gasa
Gas

Dogovoreno

25.05.2022. 14:35

Mađarska ustupa Srbiji deo kapaciteta za skladištenje gasa

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je u Budimpešti, nakon sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim, da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapacitet za skladištenje gasa.
Close
Vremenska prognoza
mist
20°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve