Vesti
19.09.2023. 16:25
Beta

Angažovanje bez odlaganja

Oglasila se i Velika Britanija povodom dijaloga Beograda i Prištine

Velika Britanija
Izvor: Shutterstock

Velika Britanija podržala je apel EU i pozvala Kosovo i Srbiju da se bez daljeg odlaganja konstruktivno i iskreno angažuju u dijalogu za normalizaciju odnosa.

Ambasada Velike Britanije na Kosovu je na platformi X dala podršku pismu EU, kojim se od Kosova traži da što pre započne procedure za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Velika Britanija stoji iza jasnog poziva 27 država članica EU da se Kosovo i Srbija angažuju konstruktivno i iskreno bez daljeg odlaganja", navodi se u objavi ambasade.

Na poslednjem sastanku na visokom nivou između Kosova i Srbije u Briselu 14. septembra nije bilo konkretnog pomaka u dialogu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti predložio je vodič za primenu ranije postignutih sporazuma, dok su posrednici insistirali na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti je optužio izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je stao na stranu Srbije.

Evropska unija saopštila je da je predložila "kompromisni sporazum", dodajući da je to Kurti odbio, "a prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

Evropska unija (EU) pozvala je Beograd i Prištinu da ispune ranije preuzete obaveze i podsetila da njihov put ka EU vodi kroz dijalog i normalizaciju međusobnih odnosa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve