Vesti
07.10.2021. 19:10
R.E. / Tanjug

Vilijam Montgomeri

"Više ne verujem da je američki demokratski sistem ispravan za svet"

Vilijam Montgomeri 7.10.2021.
Izvor: EPA / MILOS BICANSKI

Nekadašnji američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri strahuje da bi na Balkanu moglo doći do novih sukoba s obzirom na to da, kako kaže, nijedan od problema na ovom prostoru nije rešen.

Podsetio je da je 90-tih godina region Balkana bio glavno mesto u svetu na koje su američki čelnici usmeravali pažnju, a danas, kaže, više nije tako.

Montgomeri je dodao da ne veruje da države same mogu da reše probleme, jer su, prema njegovim rečima, na svim stranama osećanja tako uzburkana da ne vidi rešenja.

Uprkos tome, kaže, sa suprugom je, kada se penzionisao, odabrao da živi na ovom području, u Cavtatu i dodao da mu je Balkan u krvi i da shvata ovdašnje stanovnike i njihove nacionalne osećaje.

Montgomeri je gostujući u emisiji "1 na 1" Hrvatske televizije rekao da smatra da Evropska Unija ne pruža pomoć i podršku kakvu bi trebalo za celi region Balkana. Uveren je da će do toga doći, ali je za to potrebno vreme.

Takođe je naveo da je Regionu Balkana potrebna puna podrška Zapada, SAD i EU da bi s vremenom došlo do tih promena.

Montgomeri je u emisiji govorio opširno o ratu u Vijetnamu, što je jedna od tema koja je našla mesto u njegovoj knjizi, zatim NATO-u i Titu, a o trenutnoj situaciji u SAD kaže da nije dobra.

"Danas ne bih mogao da budem diplomata, jer više ne verujem da je američki način nužno ispravan i da je naš demokratski sistem ispravan za svet", kaže Montgomeri i dodaje da sada postoje dve Amerike koje su podeljenje gotovo pola-pola.
 

Te dve Amerike, prema njegovim rečima su kočnica da se išta preduzme u vezi sa zastojem sa gotovo svim mogućim pitanjima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Balkan Balkancima – ma koliko to naizgled izgledalo opasno
Rama, Vučić, Đukanović, Zaev 2.9.2021.

Stvar dogovora

03.09.2021. 09:00

Balkan Balkancima – ma koliko to naizgled izgledalo opasno

Ako je ikako moguće doći do pravog, trajnog i održivog mira na jugoistoku Evrope, onda je to jedino moguće dogovorom svih naroda koji tu žive bez uplitanja sa strane. Pitanje je samo da li su svi zreli i spremni za takav dogovor.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve