Vesti
11.05.2023. 19:45
Beta

Vlada Srbije

Formiran Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije formirala je Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, čiji će jedan od zadataka biti da organizuje mobilne timove za vršnjačko nasilje između centra za socijalni rad, obrazovnih i zdravstvenih ustanova i policije, koje će hitno reagovati kada se dogodi takva vrsta nasilja.

Savetom će rukovoditi premijerka Ana Brnabić, dok će njena zamenica biti ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, navodi se u saopštenju vlade.

Savet čine i ministri unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja, informisanja i telekomunikacija, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, državnu upravu i lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ministar turizma i omladine, predstavnik ministarstva prosvete, Unicefa, udruženja "Mame su zakon" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Vlada je na donela i odluku o obrazovanju Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, čiji je zadatak da pripremi predlog programa podrške u tim oblastima, sa akcentom na uspostavljanje multisektorske saradnje.

Ta saradnja bi obuhvatila obrazovne i zdravstvene ustanove i druge organizacije i društvene zajednice koje se bave ili imaju uticaja na mentalno zdravlje te populacije.

Ti programi, kako se dodaje u saopštenju, zahtevaju pristup na više nivoa sa različitim platformama kao što su digitalni mediji, zdravstvene ili socijalne ustanove, škole ili druge zajednice, kao i različite strategije pristupa i komunikacije sa adolescenatima.

Škola straha

Tragedija u "Ribnikaru"

Pucnjava u školi vladislav ribnikar 5.5.2023

Tragedija u "Ribnikaru"

05.05.2023. 17:05

Škola straha

Iz vlade navode da je prevashodni cilj tih programa da ojačaju kapacitet pojedinca da reguliše emocije, poboljšaju alternative rizičnom ponašanju, izgrade otpornost za upravljanje teškim situacijama i nevoljama i promovišu društveno okruženje u kojima se adolescent oceća sigurno i zaštićeno.

Članovi vlade usvojili su i odluku o obrazovanju Radne grupe za bezbednost dece na internetu koja će u narednih mesec dana razmotri uvođenje mera zabrane pristupa sajtovima poput DarkNet i sličnih, koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje i vladi predloži odgovarajuća rešenja.

Radnu grupu činiće predstavnici kabineta premijerke Brnabić, ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, informisanja i telekomunikacija, prosvete, zatim suda, Javnog tužilaštva, Bezbednosno-informativne agencije i civilnog društva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tragedija koja nas mora otrezniti
pucnjava u školi ataimages 5.5.2023

OŠ "Vladislav Ribnikar"

05.05.2023. 19:10

Tragedija koja nas mora otrezniti

Ništa nije tako duboko potreslo naše društvo kao masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“. Da li ćemo shvatiti da mi zapravo ništa ne znamo o našoj deci, o svetu u kome ona žive koji je toliko različit od našeg, o vrednostima koje ne delimo, o željama, o strahovima...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve