Vesti
15.04.2021. 11:51
Tanjug

Postaje simbol države

VUČIĆ: Da Srbija postane velesila u proizvodnji vakcina

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Mnogo novca je od 2014. godine uloženo u Institut "Torlak", koji je bio pred propadanjem, i još mnogo sredstava će tek biti uloženo, kako bi Srbija u narednih 10, 12 godina postala velesila u proizvodnji vakcina, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Na "Torlaku" je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine ''Sputnjik V", a danas je prilikom posete Institutu, Vučić uručio donaciju vakcina predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

"Važno je da smo danas bili ovde svi zajedno. Mnogo smo novca u ''Torlak'' uložili od 2014. godine, mnogo novih mašina je nabavljeno", rekao je Vučić i dodao da se nije mnogo novca uložilo "spolja" u Institut, u fasadu, ali da će i to biti rešeno.

Vučić je istakao i da je "Torlak" bio pred propadanjem 2013, 2014. godine, potpuno pred gašenjem, ali da je država uspela da ga vrati u život.

Mnogo ćemo tek da uložimo u "Torlak", dodao je Vučić.

On je ukazao da je važno da se prozivode i vakcine za grip, te da je važno i bilo bi dobro da da do kraja godine "Torlak" proizvede 500.000 vakcina protiv gripa.

"Biće nestašice tih vakcina, a strašno je važno da možemo na vreme da ih podelimo stanovništvu, da razdvojimo koronavirus i grip", primetio je Vučić.

On je dodao da se na "Torlaku" proizvode i vakcine protiv tetanusa, difterije, BSŽ vakcine, serum protiv zmijskog otrova.

"Naša namera je da ovde razvijamo i naučno-istraživačku delatnost, kao i proizvodnju, da u narednih 10, 12 godina postanemo velesila u proizvodnji vakcina", poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Ponovio je da će posebna sredstva biti uložena u "Biofor institut".

"Mnogo novca ćemo da uložimo, jer to postaje simbol države, važnije od svega, od topova, tenkova, od novca", istakao je Vučić.

On je dodao da će sutra biti održan važan sastanak na kojem će biti odlučeno sve o vakcinama.

"Gde i kako ćemo da punimo, da pravimo vakcine, da uložimo desetine, stotine miliona evra u narednom kratkom periodu i o Torlaku", rekao je Vučić.

Prve vakcine sa Torlaka između 5. i 10. juna

Prve doze ruske vakcine sa Instituta "Torlak" izlaze između 5. i 10 juna, najavio je danas predsednik Vučić i dodao da veruje da ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

"Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina", rekao je Vučić.

Kako je rekao, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije.

"Ali, ne samo Srbija, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve