Vesti
07.10.2022. 15:29
Beta

Predsednik Srbije

Vučić: Niko nije otvoreno tražio od Srbije sankcije Rusiji, ali...

1
Izvor: Beta/AP / Petr David Josek

Predsednk Srbije Aleksandar Vučić izjavio je su na konferenciji u šetvrta u Pragu mnogi govorili o sankcijama Rusiji, ali niko nije to otvoreno tražio iz poštovanja prema Srbiji, dok razne zemlje govore o tome svakog dana.

"Ja to nikada ne krijem od naroda, to govore svaki dan, to traži i 15 do 20 posto građana Srbije i ja to prihvatam kao legitiman zahtev i to je to", rekao je Vučić.
 

Ocenio je da je Srbija, "uveli ne uveli sankcije Rusiji" važan deo Evropske političke zajednice koja je juče prvi put sastala u Pragu, kao i da je energetski forum u kojem je on učestvovao, bio veoma posećen.

Još jednom je objasnio zašto je juče Srbija burno reagovala na vest iz EU iako se znalo da od 1. novembra neće moći da uvozi naftu iz Rusije.

"Znali smo za raniju odluku da će se ta vrsta sankcija prema ruskoj nafti odnositi na zemlje Zapadnog Balkana. U međuvremenu je Evropska komisija donela odluku da nas izuzme, a onda se pojavila Hrvatska sa zahtevom da mi ne budemo izzeti, a da Hrvatska bude izuzeta, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija. Ja i dalje mislim da mi nećemo biti izuzeti i pripremamo se da kupujemo drugu naftu, tražimo rešenje", rekao je Vučić u Novoj Pazovi gde je bio na otvaranju jedne fabrike.
 

Dodao je da za dva dana kreće prvi brod iz Indonezije s ugljem da bi se popravio kvalitet uglja iz Kolubare i obezbedila energetska sigurnost.

Vučić je rekao da će sutra govoriti gradjanima o planovima koji nisu kratkoročni, i naveo da kada hrvatska vlast nije bila zainteresovana za prugu Beograd-Zagreb, Srbija se okrenula izgradnji pruge ka Budimpešti.

U sutrašnjem govoru kkojeg je najavio, biće "mnogo važnih stvari, od kojih će neke biti dobre za Srbiju".

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da prvi put čuje za slučaj ispisivanja dece iz vrtića u Pećincima, i dodao da je spreman da se angažuje za rešavanje tog problema, pošto je, kako je rekao, "za njega svetinja briga o deci" i da je to "iznad politike stranke".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU razmatra nove sankcije Rusiji
1

Žozep Borel najavio

22.09.2022. 07:57

EU razmatra nove sankcije Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je kasno u Njujorku da EU razmatra nove sankcije Rusiji posle "eskalacije" koju je najavila Moskva.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve