Vesti
09.04.2024. 12:44
R. E.

Radno u Parizu

Vučić o dovođenju "Luj Vitona", ugovoru o borbenim avionima, poseti Makrona Srbiji...

1
Izvor: Beta / PREDSEDNISTVO SRBIJE / DIMITRIJE GOLL

Tokom drugog dana zvanične posete Parizu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore o namenskoj industriji i odbrani, kao i o unapređenju ekonomske saradnje sa francuskim kompanijama.

Vučić je na Instagramu objavio da je razgovarao sa ministrom odbrane Francuske Sebastijenom Lekornuom o saradnji srpskog i francuskog ministarstva odbrane, namenskim industrijama, razmeni iskustava i tehnologiji kao i o nabavci najsavremenijeg oružja i oruđa u odbrambene svrhe.

"U vremenima velikih izazova činimo sve da sačuvamo svoju zemlju i zato nastavljamo ulaganje i snaženje Vojske Srbije i naše vojne industrije, a saradnja sa Francuskom u ovim oblastima je od neprocenjivog značaja", napisao je srpski predsednik koji danas završava posetu Francuskoj.

On je izjavio da je Srbija veoma blizu potpisa ugovora o nabavci novih francuskih borbenih aviona "rafal".

"Imam nove vesti - sa kompanijom Daso smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini 'rafala'. Potpisivanje ugovora se može očekivati otprilike za dva meseca, uz prisustvo predsednika Francuske", naveo je Vučić.

Precizirao je da bi Emanuel Makron mogao da poseti Srbiju u narednih nekoliko meseci.

Vučić je rekao da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.

Pomenuo je i saradnju sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina. Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

Rekao je da se nada da će do 2026. godine francuska modna kompanija "Luj Viton" otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu i ocenio da će to za Srbiju biti značajno i na ekonomskom, ali i na turističkom planu.

"Mi se nadamo da će 2026. konačno i 'Luj Viton' da dođe u Srbiju, u Beograd na vodi. Toliko smo se borili za to. 'Luj Viton' je 'flegšip', a kada dođe 'Luj Viton', onda svi veliki dolaze. Verujem da će to biti još jedna injekcija. Posle svega što radimo, a direktno pred EXPO, koja će i na tom simboličkom nivou značiti mnogo za našu zemlju", rekao je Vučić u Parizu posle poslovnog Saveta Francuska - Srbija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve