Vesti
09.09.2021. 14:37
Tanjug

Pitanje odgovornosti

Vučić o obaveznoj vakcinaciji: Moram da poštujem Ustav

vakcine
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne može lako da se uvede obavezna vakcinacija građana zbog Ustava naše zemlje, ali da bi to lično podržao.

"Ali, ne mogu da se odnosim prema nečemu prema svojim željama ili onom što mislim, jer ne mogu da razumem toliku neodgovornost - da ne odete da se vakcinišete. Nisam čuo još nijedna ozbiljan argument, a naslušao sam se takvih gluposti da me sramota da o tome govorim", rekao je Vučić.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što i dalje veliki broj građana ne razmišlja o vakcinaciji.

Dodao je da mu dođe da se, kako kaže, "krsti i levom i desnom rukom" kada sve to čuje.

Za njega su, kazao je, sve to teorije zavere, neko ludilo i "treće oko".

"Moj stav je nedvosmislen i neću nikome da se dodvoravam onima koji su neodogvorni, ali moram da poštujem Ustav, ali moram i da učinim sve što mogu za ljude bez obzira na sve njihove stavove koji ne priliče odraslim ljudima, jer moramo da poštujemo njihov jednakopravni status", kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Navodi da je Krizni štab taj koji će da razmišlja o merama, ali da ih je uvek molio da vode računa i o našoj ekonomiji, pošto moramo da imamo održiv rast, a da ne povećamo stopu javnog duga preko 60 odsto BDP - a.

"Imamo i rusku vakcinu koju radimo na Torlaku i 275.000 prve komponente i isto toliko druge komponente već je proizvedeno. Ovde ćemo uskoro da krenemo sa punjenjem Sinofarmove vakcine i za godinu nešto dana sa kompletnom proizvodnjom. Time ćemo i naučno - tehnološke kapacitete da uvećavamo. Doći će do promene strukture i sadržja vakcine, jer će nauka da napreduje, pa ćemo moći da idemo u korak sa celim svetom", naglasio je predsednik.

Vučić je poručio da do tada moli ljude da budu oprezniji i da se vakcinišu.

Na pitanje ima li svetla na kraju tunela, budući da su korona brojke sve gore, i od čega to zavisi, Vučić je odgovorio: "Zavisi od nas".

"Kada smo molili ljude da se vakcinišu, došli smo do 48 odsto vakcinisanih relativno brzo, a onda nam je trebalo tri meseca da dođemo do 51 odsto... Sami smo krivi i sami smo odgovorni", konstatovao je Vučić.

Kako kaže, lakše je uvek "prodavati maglu" i kritikovati, nego uraditi nešto, dodajući da 20 odsto ljudi misli da je kovid izmišljena bolest.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nastava na fakultetima biće po kombinovanom modelu
fakultet, nastava, studenti

Nova školska godina

08.09.2021. 19:10

Nastava na fakultetima biće po kombinovanom modelu

Nastava na fakultetima Univerziteta u Beogradu u predstojećoj školskoj godini izvodiće se po kombinovanom modelu nastave, odlučeno je na sednici Senata Univerziteta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve