Vesti
01.12.2021. 21:57
R.E.

Vanredno obraćanje

Vučić o Rio Tintu, protestima, svom sinu...

Aleksandar Vučić, 1. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom vanrednom obraćanju građanima Srbije govorio o najvažnijim aktuelnim temama.

Na početku svog obraćanja rekao je da je u trećem kvartalu stopa privrednog rasta bila 7,7 odsto, i da će Srbija na osnovu ovih podataka ove godine imati rast od 7,5 odsto, čime će biti najbrže rastuća ekonomija u Evropi. On je pdsetio da je fleš procena za treći kvartal bila 7,4 odsto.

"To znači, ne računajući Irsku zbog specifičnosti njihovog BDP, usled prisustva međunarodnih internet giganata, Srbija će kumulativno za 2020. i 2021. biti zemlja sa najvišom stopom rasta“, objasnio je.

Preneo je da je razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovićem oko upravljanja sirovinama Srbije unutar EU, I zajedničkim projektima na kojima Srbija treba da radi zajedno sa EU.

“Razgovarali smo kako da imamo održivost i obezbedimo napredak u upravljanju našim sirovinama. Kako da ne učestvujemo samo u trgovini sa EU, primamo njihove investicie, već zajednički pravimo ekonomiju celog kontinenta”, kazao je on.

O RIO TINTU

Govoreći o kompaniji Rio Tinto, Vučić je pokazao devet dokumenata koje je država za vreme bivše vlasti izdala kompaniji Rio Sava eksplorejšn (ćerka firma kompanije Rio Tinto), u periodu od 2004. do 2012. godine, kojima joj se dozvoljavaju geološka istraživanja i bušenje na teritoriji Loznice.

"Evo crno na belo", poručio je Vučić iz Predsedništva Srbije ističući da je glavni i jedni dokument do sada koji je dozvolio istraživanje metodom bušenje i pravljenje bušotina izdat 1. februara 2012. godine, kada su bili na vlasti svi koji danas kritikuju taj projekat.

Kako je rekao, to je bila jedina odluka koja je "dirala u integritet zemljišta".

Aleksandar Vučić, 1. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

"Ovo je prvi i jedini dokument do sada i donet je kada su bili na vlasti Ðilas, Tadić, Jermić, Zelenović i svi koji nam sada drže pridike", rekao je Vučić i dodao da je to bio deveti dokument donet za vreme bivše vlasti u vezi sa projektom Jadar kod Loznice.

Vučić kaže da je 2017. godine bio potpisan memorandum o razumevanju, za koji predstavnici bivše vlast kažu da je tada Rio Tintu data dozvola, što nije tačno, zato što je u tom memorandumu sve bilo neobavezujućeg karaktera.

"U članu 4, stav 2, navodi se u memorandumu da odražava stavove i namere strana da sarđuju, ali bez stvaranja bilo kakve pravne obaveze ili odgovornosti za bilo koju stranu. Toliko o izmišljotinama i lažima. Crno na belo, svakome će biti dostupno, kompletna dokumentacija će biti na sajtu kako bi svi mogli da se uvere", naveo je predsednik.

Takođe, istakao je da je 18. januara 2012. bila doneta Strategija za upravljanje mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, koja ima 70 stranica, za vreme vlade Mirka Cvetkovića, u kojem se na 31 mestu govori o litijumu da postaje glavni deo Strategije upravljanja mineralnim resurimsa do 2030 godine.

Aleksandar Vučić, 1. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

"Ulica nikada neće voditi politiku Srbije dok sam na mestu predsednika", poručio je Vučić i najavio da će u narednih nekoliko dana boraviti na području između Loznice i Krupnja i sa ljudima razgovarati o eventualnoj eksploataciji jadarita u tom kraju.

On je rekao da će ako treba 15 sati, i dan i noć, razgovarati sa svima i saslušati svakog domaćina i predstaviti im sta može da se dobije i izgubi bez iznošenja bilo kakvog rešenja.

"Neću da razgovaram sa političarima ni tajkunima, Ćutom, Zelenovićem, .... Ðilasom, već samo sa narodom u 10 sela koja treba da budu pogođena da vidimo sta je to sto su potrebe i šta je najbolje", rekao je Vučić.

Istakao je da kompanija Rio Tinto još nije uradila studiju izvodljivosti za životnu sredinu i da će se na to čekati jos najmanje godinu dana i dva ili tri meseca i da do sada ništa još ne postoji.

Trebalo je da Rio Tinto do sada uloži 450 miliona, a potrosili su 350 miliona evra i do sada je urađen prostorni plan o resursima i rezervama, napomenuo je Vučić.

On je istakao da osim onoga sto je urađeno od 2012. nema novih pravnih radnji niti će ih biti dok ne budu uradili studiju uticaja na životnu sredinu.

Kazao je da je vlada u avgustu ove godine donela rešenje o obimu i proceni za životnu sredinu za rudarski deo, nakon čega je stiglo 10 žalbi udruženja građana posle čega je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

O ZAKONU O EKSPROPRIJACIJI

Predsednik Srbije je izjavio je da do sada nije potpisao više zakona među kojima je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i naglasio da je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi potpisao odmah.

"Nisam do sada potpisao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Zakon o ekspropirjaciji, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara; porezu na imovinu, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o bužetskoj inspekciji i carinskom zakonu", rekao je predsednik na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je Zakon o referendumu i narodnoj incijativi potpisao odmah jer je u skladu sa ustavom i preporukama EU i Venecijanske komisije.

O PROTESTIMA

Što se tiče protesta koji je zakazan na vikend, Vučić je rekao da neće biti rekacije na sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu ljudi i institucije.

"Blokada puteva, a posebeno autoputeva, nije u skladu sa Ustavom i zakonima, Srbije, kao ni bilo koje druge zemlje", rekao je i dodao da je njegov savet policiji da bude uzdržana, a molba građanima da budu strpljivi i da se uzdrže od reakcije.

Tokom svog vanrednog obraćanja, Vučić je govorio i o navodima da je njegov sin Danilo menadžer fudbalera Dušana Vlahovića.

O DANILU VUČIĆU

"Ako je neki tekst objavljen 8. oktobra, a vi dočekate da gluposti u kojima ništa i ne piše objavite 1. decembra znajući da mu je tada rođendan, to je da bih ja zaključio da nisam u stanju da svojoj deci obezbedim da mogu da žive kao svi ostali, da udišu vazduh kao svi ostali i budu pristojni ljudi", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje zasto se to desilo baš 1. decembra.

On je rekao i da je ponosan na svog sina Danila, da je on dobar i pošten mladić koji radi u vinoteci u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ujedinjenje opozicije: Da li su zakasnili ili uhvatili poslednji voz?

Još jedno pucanje uprazno

26.11.2021. 06:05

Ujedinjenje opozicije: Da li su zakasnili ili uhvatili poslednji voz?

Višemesečna politička saga uskoro bi trebalo da dobije svoj epilog. Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS), Narodna stranka i Pokret slobodnih građana (PSG) načelno su se saglasili i sa još nekoliko manjih partnera učestvovaće na predstojećim izborima na svim nivoima. Čeka se još samo da dogovor bude ozvaničen.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve