Vesti
25.10.2023. 21:03
Beta

"Neće biti lako"

Vučić o sastanku u Briselu: "Spremni smo da razgovaramo o predlogu petorke"

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da će u Briselu u četvrtak razgovarati sa liderima EU, Nemačke, Francuske i Italije o predlogu "velike petorke" za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i izrazio nadu da će sastanak proteći u dobroj atmosferi.

"Petorka je donela predlog o načinu formiranja ZSO, mi smo dali odgovore i sugestije, ali ne mogu da otkrivam detalje. Spremni smo da razgovaramo o tome, kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je kazao da će u Briselu, na marginama samita Evropske unije, imati sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i liderima Francuske, Nemačke i Italije, Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni.

Naveo je da će biti jedini predstavnik srpske strane i dodao da pretpostavlja da će se i premijer Kosova Aljbin Kurti sastati sa istim liderima, ali da to ne može da potvrdi.

Vučić je rekao da uz ZSO postoje i druge teme koje se tiču onoga što Srbiji "stavljaju na teret" da nije ispunila, "od carinskih pečata do tablica, energetike i mnogih drugih stvari".

"Nadam se da će sastanak proteći u atmosferi kompromisa i stvaranja prilika za nadu i budućnost i za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Da će biti lako, neće, tu nema lepog sastanka".

Vučić je ukazao da je Kurti rekao da je prihvatio plan "velike petorke", koji uključuje formiranje ZSO, "kao osnovu", a da je predsednik skupštine Kosova Glauk Konjufca odmah potom kazao da ZSO "nije tema i da neće biti tema".

"Oni neće da budu krivci, iako je svima u Evropi jasno ko ne želi dijalog i formiranje ZSO. Koristiće se Banjska i sve drugo da bi se vršilo izjednačavanje krivice. Ne mislim da evropski lideri mogu da budu slepi i gluvi na pokušaje Kurtija da sakrije činjenicu da nikad neće formirati ZSO", naveo je Vučić.

Dodao je da datum novih lokalnih izbora na severu Kosova neće biti na dnevnom redu sastanka u Briselu, i ocenio da će Priština "naći bezbroj razloga" da spreči njihovo održavanje.

Vučić je rekao i da je oružani sukob grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra "drastično otežao" poziciju Srbije, navodeći da su je "namerno otežali i Albanci i međunarodna zajednica, ali i domaći faktori koji insistiraju na odgovornosti Beograda".

"Ali i da nije bilo Banjske, našli bi nešto drugo. Šta god mi uradili i kako god oni osuđivali Kurtija ili ne, 22 od 27 članica EU su priznale Kosovo, i SAD kao najvažniji faktor. Oni samo gledaju kako da se Srbija privoli da prizna nezavisno Kosovo, faktički ili formalno", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jedini cilj EU i SAD je da Srbija prizna nezavisno Kosovo"
1

Aleksandar Vučić

22.10.2023. 12:45

"Jedini cilj EU i SAD je da Srbija prizna nezavisno Kosovo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa evropskim i američkim predstavnicima u Beogradu da je razgovor bio "težak", da su "najmoćnije zemlje EU i SAD priznale nezavisnost Kosova", kao i da je u "strateškom smislu njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosova".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve