Vesti
18.05.2022. 11:13

Volodimir Tolkač

Vučić primio akreditivna pisma novog ambasadora Ukrajine

Aleksandar Vučić
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ukrajinskog ambasadora Volodimira Tolkača i tom prilikom istakao da Srbija uvažava teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i upoznao ambasadora Tolkača sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost, ali i naglasio da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Naglasio je da je i Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou.

Vučić i ambasador Ukrajine
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

On je najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u Srbiji i dodao da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Vučić je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslednom politikom, zalaže za mirno rešavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmereni na pregovore, navodi se u saopštenju.

Ambasador Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dozvola za "lov na Ruse"
RUSSIA UKRAINE CONFLICT SANCTIONS ECONOMY 29.3.2022.

Novi rasizam

30.03.2022. 06:10

Dozvola za "lov na Ruse"

Rat u Ukrajini dobio je novi nivo. Rusi, ma gde bili, van su zakona. Rusija takođe. Van zakona su njena kultura, sport, istorijsko nasleđe, sve što ima bilo kakav ruski predznak, makar u površnoj sumnji – sve je van zakona! To su zvanični stavovi Vašingtona, Londona, Brisela, Pariza i Berlina.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve