Vesti
29.09.2023. 15:27
Beta

Sastanak u Beogradu

Vučić sa čelnicima Mađarske i UAE o širenju saradnje

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa najvišim zvaničnicima Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata da su razgovarali o velikim investicionim potencijalima koji su se otvorili u okviru manifestacije EXPO 2027 i o širenju saradnje u oblasti novih projekata, inovacija, istraživanja, zdrave i zelene energije i tehnologija budućnosti.

Posle sastanka sa princem prestolonaslednikom Abu Dabija, šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, Vučić je na Instagramu napisao da su razmotrili i "brojne teme u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa".

"Zahvalan sam prijateljima iz UAE i Mađarske na spremnosti da čuju naše predloge, planove i ideje, kao i na interesovanju da učestvuju u daljem razvoju Srbije, ali i na posebnoj posvećenosti jačanju čvrstog partnerstva sa našom zemljom i njegovoj nadogradnji u godinama koje dolaze", naveo je Vučić.

Dodao je da je sa Al Nahjanom i Orbanom imao "odličan i sadržajan sastanak" i da ih je "detaljno obavestio o poslednjiim događajima na Kosovu i Metohiji".

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom kazao da su razgovarali o važnim i strateškim pitanjima.

"Razgovarali smo o formiranju zajedničkih kompanija, o tome kako da popravimo naš investicioni ambijent", rekao je  Vučić i dodao da je zahvalan Orbanu na ogromnoj podršci.

Vučić je rekao da je usvojien "jedan dobar zaključak koji se tiče formiranja timova za logistiku".

"Naše dve zemlje su zemlje bez luka i mora i u zavisnosti smo od Konstance, Kopra, Soluna... Moramo da pronalazimo nova mesta za izvoz naših roba", kazao je Vučić.

Orban je rekao da je cilj sastanka sa šeikom Mohamedom bin Zajedom bio da predstave srpsko-mađarsku ekonomsku saradnju i pokažu da je ekonomska saradnja Srbije i Mađarske, kao i politička, "uspešna i eksplicitna".

Mađarki premijer je dodao da to što je njegova zemlja članica EU a Srbija nije ne predstavlja prepreku već novu mogućnost.

"Ako neko traži gde da investira, teško da bi mogao da nađe bolju priliku od ovoga", rekao je Orban i dodao da su na sastanku predstavljeni infrastruktura, trgovina i sve duge mogućnosti za saradnju.

Premijer Mađarske je dodao i da se ta zemlja uvek zalaže za dijalog i da nikada nije podržavala sankcije.

"Mađarska je uvek i u svakom sukobu bila na strani dijaloga. Zalagali smo se za dijalog i nikada nismo podržavali nikakve sankcije ni protiv jedne zemlje", rekao je Orban.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić izneo nove detalje o sukobu u Banjskoj
1

"Sad imamo više podataka"

27.09.2023. 22:14

Vučić izneo nove detalje o sukobu u Banjskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Dan žalosti u zemlji proglašen zbog smrti svih osoba u oružanom sukobu na severu Kosova, a ne samo Srba, osporivši stav albanskog premijera Edija Rame da je to neprihvatljiv i neevropski potez.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve