Vesti
12.06.2023. 21:20
Beta

Kako im pomoći?

Broj dece koja rade - zastrašujuće cifre!

Dečji rad
Izvor: Shutterstock

Povodom 12. juna, Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je da se u svetu, u periodu od 2016. do 2020. godine, broj dece uzrasta od 5 do 11 godina koja rade povećao za 8,9 miliona.

Od 160 miliona devojčica i dečaka koji rade, od kojih je polovina na opasnim poslovima, 112 miliona je u poljoprivredi, a regrutovanje dece vojnika se nastavlja.

"Primereno angažovanje deteta u porodičnim poslovima, poslovima van kuće tokom raspusta, sa ciljem obezbeđivanja zarade za svoje potrebe, rad koji je primeren uzrastu deteta, a koji pri tom ne ometa školovanje ili slobodno vreme deteta, smatra se poželjnim i neophodnim radi sticanja radnih navika i funkcionalnog osposobljavanja za život", naveli su iz Ministarstva u saopštenju.
 

Ocenili su da prevencija podrazumeva smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti dece iz najosetljivijih grupa, osnaživanje porodice kroz univerzalni pristup socijalnoj zaštiti i podizanje svesti o značaju obrazovanja kao i uspostavljanje institucionalnih mehanizama zaštite.

 

"Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada obeležen je prvi put 12. juna 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svesti i pokretanja akcija u svetu protiv dečjeg rada i zapošljavanja dece, a njime se traži podrška vlada, civilnog društva i medija, u kampanji protiv svakog oblika izrabljivanja dece", piše u saopštenju.
 

Slogan ovogodišnjeg obeležavanja tog dana je 'Socijalna pravda za sve - zaustavite dečji rad!'.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca iz vrtića već mesec dana ne izlaze u dvorište zbog LISICA
Lisice

Kragujevac

05.06.2023. 19:05

Deca iz vrtića već mesec dana ne izlaze u dvorište zbog LISICA

Zbog legla lisica, deca iz vrtića "Autić" koje radi u okviru Stelantisove fabrike (nekadašnji Fijat) već mesec dana ne izlaze u dvorište, a nadležni još nisu reagovali niti rešili problem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve