Vesti
08.12.2021. 20:05
Tanjug

Šta vi mislite?

Za i protiv zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta

škola, dnevnik
Izvor: Shutterstock

Predlog foruma beogradskih gimnazija da se ukine zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta, naišao je na različita reagovanja među sagovornicima Tanjuga - od toga da bi ta odluka uticala na smanjenje motivacije učenika, do onih da bi zaključivanje trebalo da se ukine, jer trud đaka ne zavisi od zaključivanja ocena.

Jedan Beograđanin, otac osnovca, šaljivo kaže da bi trebalo usvojiti taj predlog da se roditelji ne bi "nervirali" kada vide da je u dnevniku zaključena loša ocena.

"Imali smo situaciju da je sin slagao za ocenu i baš smo se nervirali", kaže on.

Sredovečna Beograđanka smatra da je od početka pandemije sistem učenja izmenjen i da primećuje da se deca ne trude oko ocena i škole, te da usvajanje tog predloga ne bi ništa promenilo.

"Toliko je sistem učenja promenjen i ne vidim da im je ocena motivacija", kaže ona.

Student iz Beograda kaže da bi ukidanje zaključivanja ocena loše uticalo na rezultate u školi, kao i da bi se deca previše opustila i ne davala svoj maksimum.

"Ne znam baš koliko je to dobro za đake i škole", kaže on.

Njegova koleginica nije saglasna sa tim mišljenjem jer smatra da od pojedinca zavisi trud i motivacija u školi, a ne od bilo kakvih izmena, navodeći da se prvo polugodište u školi ne računa i da su bitne ocene na kraju godine.

"Ne mislim da bi takva odluka uticala na opadanje motivacije", ističe ona.

Istog je mišljenja još jedan sagovornik, koji kaže da bi odlični učenici nastavili da se jednako trude u školi bez obzira što nema zaključivanja ocena.

Sredovečni Beograđanin smatra da sistem ocenjivanja i rada u školi treba da bude isti, jer su učenici navikli da se na kraju jednog polugodišta zaključuju ocene i da ta praksa, kaže, održava njihovu motivaciju za učenjem.

"Mislim da bi trebalo da ostane kao što je i sada", kaže on.

Njegova sugrađanka smatra da će nadležni doneti odluku koja je u najboljem interesu đaka i da bi trebalo taj predlog usvojiti na određeno vreme.

"Ako ne daje rezultate i vidi se da kapacitet učenika opada, onda treba ukinuti i vratiti se na stari sistem ili naći način da se nešto promeni u njemu na bolje", navodi ona.

Forum beogradskih gimnazija je predlog o ukidaju zaključnih ocena na polugodištu obrazložio argumentima da je zaključivanje "besmisleno i stresno, jer se ocena na kraju godine svakako daje na osnovu svih dobijenih ocena u dnevniku"

Ministarstvo prosvete je na taj predlog odgovorili pozivom da im se dostavi izveštaj o istraživanju koje su sproveli kako bi taj predlog razmatrili.

"Ocena na kraju prvog polugodišta predstavlja ucenicima i njihovim roditeljima povratnu informaciju kako na nivou pojedinacnog nastavnog predmeta tako i na nivou opšteg uspeha. Izostavljanjem zakljucivanja ocena na kraju prvog polugodišta znacajno bi se smanjila informativna funkcija ocenjivanja koja je važna za ucenike, roditelje, ali i za školu", navelo je Ministarstvo.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve