Svet
27.11.2021. 18:45
Tanjug

Milo Đukanović

"Otvoreni Balkan je politički marketing"

Milo Đukanović
Izvor: EPA / IGOR KUPLJENIK

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović rekao je danas, komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, da se pridružuje onima "koji misle da je reč o političkom marketingu, pre nego ozbiljnoj ideji".

Ðukanović kaže da ta ideja nije konzistentno formulisana od starta, niti je od starta ponuđena svim zemljama regiona, a posebno je problem, kako smatra, kredibilitet pojedinih autora.

"Pridružujem se onima koji misle da je reč o političkom marketingu, pre nego ozbiljnoj ideji", rekao je Ðukanović na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici, prenele su Vijesti.

On je dodao da primećuje da je ova struktura Evropske komisije (EK) mnogo naklonjenija regionu nego prethodna i da je poslala dosta ohrabrujućih poruka.

S druge strane, kako je rekao, poslato je dosta i drugačijih poruka sa važnih adresa, što stvara konfuziju kada su evropske integracije u pitanju.

Ðukanović je naveo i da ga čine nespokojnim poruke o nekom odloženom članstvu, o nekom drugačijem partnerstvu sa državama Zapadnog Balkana.

"Problem Zapadnog Balkana je nestabilnost, zbog dugog zaostajanja u ekonomskom razvoju. U siromaštvu se lakše razvija netolerancija što vodi u genocid", kazao je on.
 

Ðukanović je dodao i da Crna Gora ni jednom nije bila u nedoumici kada je u pitanju evropski put, bez obzira na uticaj Rusije.

Kazao je da je Crna Gora bila otvorena za svakog ko je želeo da radi sa njom, pa su to bili i ruski investitori.

"Samo je jedna ozbiljna investicija bila iz Rusije, a to je bila investicija u aluminijumsku industriju", naveo je predsednik Crne Gore.

Prema njegovim rečima, još postoje centri moći koji žele da vode Titovu spoljnu politiku, a oni koji vode takvu politiku, nisu se ni sami opredelili kom krugu žele da pripadnu.

Ðukanović je Evropskoj uniji poručio da kaže da li želi zemlje Balkana.
 

"Idemo tim putem i kada bi nakon toliko godina neko u EU odsvirao kraj za politku proširenja, mi bismo nastavili ovim putem. Crna Gora je već dugo na tom putu. Mi smo Evropljani, mi smo svoji na svome. Moramo računati na pravila da bismo postali deo kluba. Šta je alternativa, da li ovo što se nudi iz Moskve? Zaista je izlišno razgovarati na tu temu", zaključio je Ðukanović.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve