Vesti
18.02.2024. 09:56
R.E./RTS

Gde jurimo?

Za tri dana kontrole saobraćaja skoro 13.000 prekršaja

Policija
Izvor: Shutterstock

Od početka godine statistika pokazuje veći broj saobraćajnih nezgoda i poginulih u odnosu na isti period prethodne godine.

Najčešći uzrok nesreća neprilagođena brzina, a nevezivanje sigurnosnog pojasa povećava rizik od smrtnog ishoda, rekoa je za RTS Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Za mnoge je danas poslednji dan mini odmora pa se tokom dana očekuju gužve na putevima. Saobraćajna policija na najfrekventnijim putnim pravcima pojačano kontroliše brzinu, vožnju pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, i vezivanje sigurnosnog pojasa.

Za tri dana kontrole na dnevnom nivou zabeleženo je više od 4.000 prekršaja, odnosno oko 12.700 u svega tri dana od 14. do 17. februara, rekao je u razgovoru za RTS Aleksandar Radenković.

"Više od polovine tih prekršaja bila su prekoračenja brzine, iz saobraćaja su isključenja 632 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola, od kojih su 133 zadržana na trežnjenju", naveo je Radenković.
 

Kada je reč o saobraćajnim nesrećama u istom periodu poginule su tri osobe, dok je 114 povređeno. neprilagođena brzina i dalje je dominantan uzrok nesreća.

"I pored toga što smo mi ove akcije najavili, zabelažili smo i više od 20 slučajeva nasilničke vožnje. Tako je između Raške i Novog Pazara jedna osoba vozila brzinom od 150 kilometara na sat, a pri tom se na zadnjem sedištu nalazilo i sedmogodišnje dete. Imali smo lice koje vozi brzinom od 200 kilometara na sat na delu puta gde je ograničenje 80, u Leskovcu je zaustavljen vozač u alkoholisanom stanju sa 3,39 promila alkohola u krvi", istakao je Radenković za RTS.
 

Od početka godine u saobraćaju su poginule 63 osobe, što je za 9 poginulih više u odnosu na isti period prošle godine. Kada je reč o povređenim tu je broj gotovo isti, oko 1.600. Nevezivanje sigurnosnog pojasa najčešći je uzrok smrti.

Do kraja dana očekuju se velike gužve na putevima i graničnim prelazima zbog završetka praznika i vikenda. Iz saobraćajne policije apeluju na vozače da budu strpljivi i da zbog izgubljenog vremena u čekanju posle ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju prebrzom vožnjom i nepropisnim preticanjem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve