Vesti
13.09.2022. 16:08
Beta

"Postoji visoki rizik"

Zabranjena šetnja učesnika Evroprajda, ali i kontraskup

Parada ponosa, prajd, LGBT
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je u utorak da nije dozvolilo održavanje šetnje učesnika Europrajda 2022, ali ni šetnje u organizaciji takozvanih Antiglobalista, koja je takođe bila zakazana za subotu, 17. septembar u Beogradu.

"Nakon bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visoki rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih narušavanja javnog reda", piše u saopštenju.

Ministar policije Aleksandar Vulin je rekao da je pripadnicima MUP-a, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o čuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog gradanina.

"U trenutnoj geopolitičkog situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji ali i drugih građana", rekao je Vulin.
 

On je apelovao na sve da poštuju zakon, a da lične i političke interese stave na stranu, odnosno da ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost.

Jedan od organizatora "Evroprajda 2022" Goran Miletić izjavio je tim povodom da se neće odustati od Parade ponosa zakazane za 17. septembar, uprkos zabrani. 

"Mi smo u utorak u 14:15 časova dobili obaveštenje od MUP-a da se ne dozvoljava šetnja i u rešenju je navedeno da je razlog zabrane bezbednost. To je sve što znamo trenutno. Naš pravni tim je već počeo da sprema žalbu policiji. U pitanju je ona prva žalba koja se podnosi u roku od 24 sata", rekao je Miletić za Nova.rs. 

Dodao je da organizatori ne odustaju od šetnje "bez obzira na sve". 

"Šetnja mora da se desi i ne postoji nijedan razlog za zabranu. Zabranjena je zapravo ruta kojom smo planirali šetnju, a ne sama šetnja", objasnio je on. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počeo Evroprajd u Beogradu: Evo šta sve treba da znate o tome
LGBT

Srbija

12.09.2022. 09:27

Počeo Evroprajd u Beogradu: Evo šta sve treba da znate o tome

Evropska LGBTI+ manifestacija Evroprajd, čiji je Beograd domaćin ove godine, biće zvanično otvorena ispred Palate Srbija i trajaće do nedelje 18. septembra, saopštili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve