Zašto Grenel nije došao u Prištinu, i šta tamo zaista radi Vilijem Voker?

Zašto Grenel nije došao u Prištinu, i šta tamo zaista radi Vilijem Voker?

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI


Američki specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel odustao je od posete Prištini, jer još nije formirana nova kosovska vlada, on nema sa kim da razgovara niti kome da prenese poruku Vašingtona, kaže savetnik bivše kosovske predsednice Ramuš Tahiri.

On ocenjuje da su svi na Kosovu nezadovoljni što još nije formirana vlada, a nezadovoljan je, kaže i “međunarodni faktor ” što nema koalicione vlade između Samoopredeljenja i DSK.

Komentarišući boravak bivšeg šefa Misije OEBS-a na KiM Vilijama Vokera koji se podudara sa godišnjicom događaja u Račku 1999. koji je bio povod za bombardovanje tadašnje SRJ, Tahiri kaže da je Voker na Kosovu privatno, da često dolazi tamo, jer ima dosta prijatelja, a da se ne zna da li će posredovati u postizanju sporazuma o koalicionoj vladi u Prištini.

Povezane vesti – Kurti i Mustafa bez dogovora o vladi. Šta dalje?

Tahiri primećuje da će lideri u Prištini iako je “Voker dobar i sa DSK i Samoopredeljenjem, “u njihovoj tvdoglavosti više slušati ambasadora SAD Filipa Kosneta, Ričarda Grenela, ili telefonom Stejt department”, ali da je sada reč o nekim partikularnim partijskim interesima, a ne o nacionalnim ili državnim”.

Prema njegovoj oceni, međunarodni faktor, odnosno SAD i EU, dobro su “primili” Kurtija, koji je, podseća, imao susrete na visokom nivou, uz službene izjave o podršci Samoopredeljenju i DSK da formiraju vladu.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Vilijem Voker, EPA/VALDRIN XHEMAJ

“SAD podržavaju nezavisno Kosovo, bez obzira ko je na vlasti ili u koaliciji. Svaka američka administracija to naglašava i u svim međunarodnim institucijama to podržava”, rekao je Tahiri.

Dodaje da Kurti još nije dobio mandat od kosovoskog predsednika Hašima Tačija da formira vladu, jer pokret Samoopredeljenje još nije poslao službeni dopis, što ne želi da uradi dok nema koalicionog sporazuma sa DSK.

Zato je, ističe, Kosovo ušlo u neku vrstu institucionalne krize.

Pročitajte još: Pandorina kutija ili đavolja rabota

Tahiri smatra da postoji mogućnost da se ide na nove izbore ili da neko drugi, a ne Kurti, formira vladu, što je, kaže, moguće, ako Samoopedeljenje ne može u skupštini da dobije glasove za Kurtijevu vladu ili ako odustane od mandatara.

U tom slučaju, obajsnjava,Tači će mandate dati nekom drugom, iz bilo koje političke stranke, od koga dobije uverenje da će imati potrebnu većinu, odnosno 61 glas u kosovskom parlamentu.

Drecun: Jasna poruka Vašingtona

Predsednik Skupštnskog odbora za KiM Milovan Drecun u tome vidi jasnu poruku Vašingtona da želi da se formiraju institucije i izađe iz političke nestabilnosti.

“Iz izjava američkih zvaničnika jasno je da im je veoma stalo da institucije na Kosovu funkcionišu i da im je potpuno jasno da nema pregovora, dok se ne formira većina i ne ukinu takse”, rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun je podsetio da su tri meseca prošla od izbora, ne zna se ko će činiti većinu i da li će ona prihvatiti predstavnike srpskog naroda, odnosno Srpsku listu, da bi se znalo kojim putem će se razvijati događaji na KIM.

Tanjug/Srđan Ilić

Tanjug/Srđan Ilić

“Nema nikakvih nagoveštaja da bi skoro moglo doći do nastavaka razgovora Beograda i Pištine, što znači da ne možemo da napravimo ni polukorak u rešavanju kosovskog problema. Situacija je neizvesna, u ovoj fazi bezperspektivna”, rekao je Drecun.

SAD žele da se što pre nađe rešenje političke nestabilnosti na KiM i da iz tog razloga vrše i pritisak na Prištinu.

Sjedinjene Države su, kaže, i jedine koje na Kosovu mogu da pomere stvari sa mrtve tačke, ali ocenjuje da im, u cilju rešavanja političke krize, Aljbin Kurti ne odgovara, jer je, kaže, za razliku od Hašima Tačija, nedisciplinovan.

Kurti nije politička ličnost koju SAD žele da vide na čelnim pozicijama, jer pokazuje namere da destabilizuje situaciju, rekao je Drecun.

Pročitajte još: Vučić Vokeru – Nema ništa od ta tvoja ćorava posla

“Kurti ne pokazuje spremnost za razgovore sa Srbijom, da se dođe do kompromisnog rešenja, nepredvidiv je i nedisciplinovan i u toj varijanti oni bi više želeli nekoga kao što je Hašim Tači, koji je proveren i može da posluša sugestije Vašingtona, i koji za razliku od Kurtija može da bude konstruktivniji, onako kako SAD očekuju”, rekao je Drecun.

Osim toga, evidentno je da Kurti želi sve poluge vlasti i mesto predsednika i premijera i presednika parlamenta, što se Amerikancima neće dopasti – on je nepredvidiv činilac, jer ne znate kako će se ponašati i nije podoban da bude neko ko će držati sve konce, naveo je Drecun.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar