Vesti
15.09.2022. 18:00
Beta

"Vrhunac histerije"

Zbog čega su zabrinuti "Ateisti Srbije"

Ateizam
Izvor: Shutterstock

Udruženje građana "Ateisti Srbije" zatražilo je od državnih organa Srbije da "zaustave klerikalizaciju" društva i zaštite sekularni karakter države, koji je definisan Ustavom i zakonima.

"Izražavamo izuzetnu zabrinutost zbog niza agresivnih, šovinističkih, klerofašističkih ispada pripadnika vlasti, opozicije i Srpske pravoslavne crkve (SPC), u predvečerje ovogodišnjeg Evroprajda", naveli su "Ateisti Srbije" u saopštenju.

Optužili su SPC da, umesto pastirske uloge smirivanja neprijateljstava i širenja ljubavi, "zapravo podstiče još veću agresiju i priziva još veće zlo".

"SPC ipak nije i uzrok, jer uzroke moramo pronaći tamo gde se dopušta da se u javni prostor pušta govor mržnje i pozivi na nasilje. A to mesto su - institucije države, odnosno sistema", piše u saopštenju.

Ocenili su da su "vrhunac histerije" takozvane litije, odnosno "bizarne šetnje par hiljada teoretičara zavera, antivaksera, klerofašista, agresivnih desničara i primitivaca slobodnog stila".

"Taj opskurni galimatijas, uglavnom sa ikonama, ruskim zastavama, slikama ruskog predsednika Vladimira Putina i simbolima ruske agresije na Ukrajinu, uz istina i ponešto srpskih simbola, baulja ulicama Beograda, sve uz podršku ili na poziv vrha SPC i učešće sveštenika i episkopa te verske zajednice", navodi se u saopštenju.
 

Optužili su patrijarha SPC-a Porfirija da je, iako je "osoba zavetovana na celibat", odnosno na život bez sklapanja braka i sticanje potomstva, pozvao na odbranu braka i potomstva, "izmišljajući ugroženost istih postojanjem i šetnjama LGBTIQ+ osoba i naučnim činjenicama o ljudskoj seksualnosti".

"Gospodin Perić je izneo niz šovinističkih stavova i uvreda prema pripadnicima LGBTIQ+ zajednice, ali i prema svima onima koji se ne uklapaju u mantru o Srbima kao isključivo pripadnicima SPC, konzervativnim, ksenofobnim i primitivnim", ocenili su "Ateisti Srbije".
 

Dodali su da Porfirije ni jednom reči nije spomenuo "nametanje verskog opredeljenja deci, krštavanjem beba".

"Nije spomenuo nametanje potpunih, notornih nenaučnih budalaština, kroz nastavu veronauke u državnim, javnim školama u Srbiji. Potpuno fascinantno, nije niti jednom reči spomenuo ni pedofiliju i druge činove nasilja i seksualnog zlostavljanja unutar same SPC, a čiji vinovnici su sami prvosveštenici iste", piše u saopštenju.

Dodali su da, međutim, najveći problem za društvo u Srbiji predstavlja "apsolutni i potpuni" izostanak reakcije i državnih organa i tela koja su zadužena za zaštitu ljudskih prava i dostojanstva i za zabranu govora mržnje i diskriminacije.

"Ne samo što nema kritičkih reakcija na istupe gospodina Perića i njegovih istomišljenika, nego je deo predstavnika vlasti istovremeno i deo jednoumne mase koja je oduševljena ovim izlivima ksenofobije, homofobije i pukog, prostog neznanja. O pripadnicima opozicije tek da ne počinjemo. Njihovi izlivi mržnje, zla i nepatvorene gluposti, priča su za sebe", piše u saopštenju.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zabranjena šetnja učesnika Evroprajda, ali i kontraskup
Parada ponosa, prajd, LGBT

"Postoji visoki rizik"

13.09.2022. 16:08

Zabranjena šetnja učesnika Evroprajda, ali i kontraskup

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je u utorak da nije dozvolilo održavanje šetnje učesnika Europrajda 2022, ali ni šetnje u organizaciji takozvanih Antiglobalista, koja je takođe bila zakazana za subotu, 17. septembar u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve