Vesti
24.01.2023. 20:15
Beta

Brisel

O čemu su razgovarali Borel i Dačić

Žozep Borelj
Izvor: EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS

Šef evropske diplomatije Žozep Borel na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu ukazao je na značaj usklađivanja sa spoljnom politikom EU i potvrdio posvećenost Unije evropskom putu Srbije.

Kako je saopštila Evropska služba za spoljne poslove, Borel je na sastanku "istakao povećan značaj usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU posle ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu".

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, je "naglasio snažna očekivanja" EU da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo, bude uz Uniju u pogledu spoljnopolitičkih stavova i odluka, u skladu sa svojim strateškim izborom integracije u EU, navodi se.

On je, kako se navodi, izrazio i očekivanje da će Srbija nastaviti da napreduje u sprovođenju reformi i obaveza preuzetih u okviru pristupnih pregovora, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, i pozdravio poteze vlade u Beogradu na usklađivanju vizne politike sa EU.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, Borel je ponovo ukazao na potrebu "da se prevaziđe trajno upravljanje krizom", navodeći da očekuje "konstruktivan angažman" na nedavnom predlogu EU za normalizaciju odnosa. Borel je pozitivno ocenio jučerašnje obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tom predlogu, navodi se.

Borel je, kako se dodaje, ukazao da je važno da obe strane u potpunosti sprovedu sve obaveze iz dijaloga, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

Šef evropske diplomatije je takođe pozdravio "kontinuirani, visokokvalitetni doprinos" Srbije misijama i operacijama EU.

Dačić je u Briselu razgovarao i sa poslanicima Evropskog parlamenta koji su pozvali Srbiju na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su njegovi sagovornici, među kojima je bio i šef evropske diplomatije Žozep Borel, razumeli da je članstvo Kosova u UN "crvena linija" za Beograd i da formiranje Zajednice srpskih opština ne sme da bude sporno.

Na kraju jednodnevne posete Briselu, gde je razgovarao sa Borelom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, članovima Evropske komisije i poslanicima Evropskog parlamenta, Dačić je srpskim medijima rekao da su njegovi sagovornici ukazali na "konstruktivan pristup" Beograda u najnovijoj fazi pregovora o Kosovu.

"Istakli su želju da se više ne bave svakonedeljnim konfliktima koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, za koje je po našem mišljenju iskljčivo kriv Aljbin Kurti, već da se dođe do dogovora koji bi dao čvršće garancije i obezbedio mir i stabilnost. U tom smislu su konstruktivno ocenili angažman predsednika Vučića i Srbije", naveo je Dačić.

Dačić je kazao da je cilj njegove posete Briselu potvrda evropskog puta Srbije i spremnosti zemlje da mirnim putem rešava sva otvorena pitanja.

On je rekao da je u Briselu potvrdio spremnost Beograda "da radi na osnovama i implementaciji" plana EU za Kosovo o kojem je Vučić u petak razgovarao sa zapadnom petorkom. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uskoro sednica Skupštine Srbije o Kosovu
Skupština

Prisustvuje i predsednik

24.01.2023. 17:20

Uskoro sednica Skupštine Srbije o Kosovu

U Skupštini Srbije uskoro bi trebalo da bude zakazana sednica na kojoj će se govoriti o Kosovu i novom sporazumu Evropske unije, kojoj bi trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, javljaju mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve