Vesti
09.03.2022. 11:50
Beta

Pilot akcija

Zrenjanin dao primer drugima: Prikupljanje e-otpada

E-otpad
Izvor: Shutterstock

U Zrenjaninu je počela pilot akcija prikupljanja elektronskog i električnog otpada i zahvaljujući podršci Gradske uprave, u vrlo kratkom roku prikupljeno je gotovo dve tone takvog otpada.

Stari računari, monitori, štampači, skeneri i sav drugi prikupljeni e-otpad odvezen je na dalju reciklažu i, kako je navedeno, trajno zbrinjavanje.

Pored Gradske uprave u akciju su uključeni javna preduzeća i mesne zajednice sa teritorije grada Zrenjaina, a prikupljanje se sprovodi u skladu sa Ugovorom o preuzimanju otpadnih materijala, potpisanim avgusta prošle godine izmedju grada i preduzeća "Eko-Metal" kao ovlašćenog operatera za preuzimanje otpada.

Prikupljanje, transport i privremeno odlaganje vršeno je opremom pribavljenom decembra meseca prošle godine, u saradnji sa JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin. Oprema je obezbeđena kroz projekat Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion (CIRKL), koji Regionalni centrar za društveno-ekonomski razvoj - Banat, realizuje u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje.

Komentarišući uspešan početak realizacije tog projekta, čiji je jedan od potpisnika Memoranduma o saradnji i Grad, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ukazao je na značaj korišćenja fondova Evropske unije u mnogim oblastima, u čemu Grad Zrenjanin ima snažnu podršku Regionalnog centra za razvoj "Banat".

Podsetio je da je Grad potpisao ugovor o preuzimanju elektronskog otpada sa zvaničnim operaterom "Eko-Metal" iz Vrdnika, čime je načinjen prvi neophodan korak za realizaciju aktivnosti na projektu "Cirkl" i primeni cirkularne ekonomije.

Iz Regionalnalnog centra za razvoj "Banat" ukazali su da je u planu uključivanje i drugih pravnih lica, a da će posebna pažnja biti usmerena na edukaciju i informisanost građana, sa akcentom na najmladje sugradjane.

U saradnji sa JKP "Čistoća i zelenilo", planiraju se i druge slične akcije koje će za cilj imati čistiji Zrenjanin i zdraviju životnu okolinu, naveli su u RCR "Banat".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na staroj deponiji u Vinči više nema odlaganja otpada
Goran vesić i Irena Vujović

Posle 40 godina

26.08.2021. 17:15

Na staroj deponiji u Vinči više nema odlaganja otpada

Deponija u Vinči, na kojoj se odlagao otpad u poslednjih 40 godina, u potpunosti je zatvorena, izjavila je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i navela da će nakon završetka radova, koji su u toku, stara deponija, na kojoj je nedavno izbio požar, biti u potpunosti sanirana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve