Vesti
06.06.2023. 19:05
Beta

Gabrijel Eskobar

"ZSO je u skladu sa standardima EU i ne predstavlja pretnju nikome"

Kosovo
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (SZO) na severu Kosova u skladu sa standardima Evropske unije i da ne predstavlja nikakvu pretnju nikome.

"ZSO ne vidimo kao ništa drugo nego sposobnost da Srbi organizuju lokalne institucije na vlastitom jeziku. Ne vidimo nikakvu pretnju u ovome i potrebu da druge države, koje su već na evropskom putu, rade nešto drugo što već ne rade na implementaciji reformi koje EU od njih traži", kazao je Eskobar za sarajevski portal Klix.ba.
 

Upitan da li postoji paralela stvaranja ZSO sa mogućim zahtevom autonomije ili posebnog statusa pojedinih etničkih grupa u Srbiji, Crnoj Gori ili Severnoj Makedoniji, on je odgovorio da je "kosovsko pitanje posebno".

"Ne želimo kopirati Dejton na Kosovu ili Kosovo u Severnoj Makedoniji ili Crnoj Gori. Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija su članovi onih institucija koje traže zaštitu manjinskih naroda u skladu sa EU standardima", naglasio je američki diplomata.

Govoreći o mogućem rešenju krize na severu Kosova, Eskobar je rekao da je dugoročno rešenje nastavak puta prema EU.

"Obe zemlje imaju našu podršku na tom putu. Ipak, na tom putu moraju raditi i na normalizaciji odnosa. Imali smo jako dobar sporazum u Ohridu. Taj sporazum o normalizaciji otišao je dalje nego bilo koji drugi dokument i moramo se vratiti tom procesu i započeti ispunjavanje svih elemenata tog sporazuma", naveo je on.
 

Prema njegovim rečima, EU će ponuditi određene predloge kako se vratiti tom procesu i smanjiti trenutne tenzije, dodavši da bi to "ostavio za kasnije, jer je još traje proces razgovora oko toga".

Govoreći o odnosu SAD prema BiH, Eskobar je naglasio da njegova zemlja ostaje "najveća probosanska država u svetu".

"Imate našu punu podršku u nezavisnosti, suverenitetu, ekonomskom prosperitetu i bezbednosti. Ne želim da građani misle kako naši odnosi zavise od jednog ili tri pojedinca ili jedne partije", naglasio je on.
 

Govoreći o ruskom uticaju u BiH i vezama između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika RS Milorada Dodika, američki izaslanik za Zapadni Balkan je kazao da je "Dodikova retorika destabilizujuća" i da dosta toga što on radi, "radi iz lične koristi, a ne zbog naroda".

"U realnosti, Rusija nema mnogo toga ponuditi evropskim zemljama. BiH je evropska zemlja. Rusija vama ne pruža nikakvu pomoć, nisu među vašim najvažnijim trgovinskim partnerima. Ono što oni osiguravaju jeste retorička podrška za one koji žele biti destruktivni", ocenio je Eskobar.
 

Prema njegovim rečima, SAD pokušava da "kontrira Dodikovoj retorici, da ojača institucije, partnerstvo sa evroatlantskom zajednicom i funkcionalnost zemlje".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su telefonom razgovarali Kurti i Šole
Kosovo

Halo, Kosovo

18.05.2023. 15:05

O čemu su telefonom razgovarali Kurti i Šole

Premijer Kosova Aljbin Kurti imao je telefonski razgovor sa višim savetnikom Stejt departmenta SAD Derekom Šoleom, saopšteno je iz Vlade Kosova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve