Zdravlje
17.07.2022. 12:27
R.E.

Simptomi i lečenje

Antraks u komšiluku, da li treba da brinemo?

patolog, doktor, laboratorija
Izvor: Shutterstock

Kod uginulih goveda na području Parka prirode "Lonjsko Polje" u Hrvatskoj, potvrđena je antraks, a hrvatski mediji pišu da je četvoro obolelih hospitalizovano.

Reč je o bakterijskoj infekcijičiji je uzročnik Bacillus anthracis, a na udaru su, pre svih, osobe koje su u direktnom kontaktu sa obolelom ili uginulom životinjama kao i oni koji se bave industrijskom preradom stočnih proizvoda. 

Antraks se još naziva i Crni prišt jer su među simptomima i okrugla promena boje kože na zaraženoj osobi, koja izaziva svrab.

Ova bolest se može klinički ispoljiti kao kožna, plućna ili crevna, a osim promena na koži oboleli imaju i poviše­nu temperaturu, oštar bol u stomaku, mučninu i povra­ćanje, kao i dijareju. 

Lečenje mora biti pod nadzorom lekara uz adekvatnu terapiju antibioticima, što može dovesti do ozdravljenja, ali nelečeni slučajevi mogu završiti i smrću obolelog. 

Vakcina protiv antraksa postoji ali se ne daje široj populaciji već samo onima koji su pod pojačanim rizikom da se razbole. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ne zanemarujte urinarne infekcije - mogu biti znak ozbiljne bolesti
Naučnici

Nova studija

21.04.2022. 13:15

Ne zanemarujte urinarne infekcije - mogu biti znak ozbiljne bolesti

Naučnici su otkrili bakterije koje su u vezi sa agresivnim vrstama kancera prostate, a ovo otkriće je ocenjeno kao revolucionarno jer će umnogome olakšati dijagnostiku i preventivno lečenje muškaraca kod kojih se jave promene na prostati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve