Zdravlje
21.04.2022. 13:15
R.E

Nova studija

Ne zanemarujte urinarne infekcije - mogu biti znak ozbiljne bolesti

Naučnici
Izvor: Shutterstock

Naučnici su otkrili bakterije koje su u vezi sa agresivnim vrstama kancera prostate, a ovo otkriće je ocenjeno kao revolucionarno jer će umnogome olakšati dijagnostiku i preventivno lečenje muškaraca kod kojih se jave promene na prostati.

Istraživači Univerziteta Ist Anglija su pomoću genetskih testova odrađenih na uzorcima mokraće i tkiva prostate uzetih od oko 600 muškaraca, pronašli pet različitih vrsta bakterija koje su u vezi sa pojavom tumora na prostati, piše Gardijan.

Studija ne potvrđuje da ove bakterije izazivaju ili ubrzavaju razvoj kancera, već da njihovo prisustvo ukazuje na promene na prostati i da rana detekcija infekcija urinarnog trakta i primena odgovarajućih antibiotika može pomoći u sprečavanju razvoja kancera.

"Ovo je jako značajno otkriće koje ima potencijal da promeni način na koji se muškarci leče“ rekla je doktorka Hejli Lakston, iz britanske organizacije za istraživanje raka prostate.

Od pet vrsta bakterija koje su otkrivene, tri su potpuno nove, a naučnici kažu da je kod muškaraca koji su imali neku od ovih bakterija u urinu šansa za razvijanje agresivne forme kancera bila daleko veća.

Ako dalja istraživanja pokažu da prisustvo ovih novoidentifikovanih bakterija ne samo predviđa, već i izaziva agresivan rak prostate, po prvi put će postojati šansa da se rak prostate spreči i uspori, što otvara vrata za daleko efikasnije lečenje.

To bi bio ogroman korak koji bi mogao spasiti hiljade života svake godine, poručuju naučnici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako kafa utiče na naš organizam
Kafa

Jutarnja šoljica

20.04.2022. 18:05

Kako kafa utiče na naš organizam

Ukoliko vam je šoljica kafe neophodna da otvorite oči ujutru, ili da ne zaspite nakon ručka, to je sasvim u redu. Međutim, ako se pretera sa količinom kofeina tokom dana, to se može loše odraziti na zdravlje.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve