Zdravlje
01.07.2022. 09:20
Beta

Korona

Branislav Tiodorović o vraćanju epidemioloških mera

Korona, pandemija
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u petak da će se o vraćanju zaštitnih mera razmišljati tek ako se pojavi neki novi soj korona virusa, a da su trenutno aktivne samo podvarijante omikrona.

Tiodorović je za Blic rekao da razloga za brigu nema iako je broj novozaraženih u porastu, ali naglašava da treba biti oprezan, posebno osetljive grupe.

Kazao je da bolnice nisu pune jer je broj hospitalizovanih nizak i naglasio da ne očekuje neke nagle promene.

"Mislim da će ovaj broj nastaviti da se 'iscrpljuje' i da maksimalno možemo dostići, možda, 2.000, ali ne verujem da ćemo ići preko toga", rekao je Tiodorović.
 

Kako je objasnio, u Srbiji je registrovana podvarijanta omikron soja BA.5, u Evropi je rasprostranjena i varijanta BA.4 ali, po njegovim rečima, to ne menja situaciju jer se po simptomima ne razlikuju mnogo.

"Od simptoma tu je glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa... i bez spuštanja na pluća", kazao je epidemiolog i dodao da je nova varijanta omikrona slična prethodnim.

On je preporučio građanima da prime treću ili četvrtu dozu vakcine, napominjući da će to najviše koristiti hroničnim bolesnicima i starijim osobama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko su pobednici, a ko gubitnici pandemije
Korona, pandemija

Nekom rat, nekom brat

09.06.2022. 07:44

Ko su pobednici, a ko gubitnici pandemije

Od kako je sveta, čovek se kroz različite istorijske etape konstantno suočava sa krizama. Bilo da su prouzrokovane ratovima, bolestima, finansijskim lomovima, kada se podvuče crta mogli bismo da kažemo da sve krize imaju jedno zajedničko – rađaju pobednike i gubitnike.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve