Zdravlje
02.09.2022. 15:16
R. E.

Nova studija

Crni čaj produžava životni vek?

Čaj
Izvor: Shutterstock

Ovih dana je vreme takvo da nas prosto "vuče" da se sklupčamo sa šoljom toplog čaja. Međutim, osim što je ukusan, ovaj napitak je veoma zdrav, a rezultati nove studije pokazuju da bi konkretno crni čaj mogao da nam pomogne da živimo duže.

Prema studiji, objavljenoj u ponedeljak, pijenje dve ili više šolja crnog čaja je povezano sa nižom stopom smrtnosti, prenosi CNN.

U istraživanju je učestvovalo skoro 500.000 muškaraca i žena iz Velike Britanije, starosti od 40 do 69 godina koji su takođe deo dugoročnog projekta "UK Biobank". Ovaj projekat je započeo 2006. godine, a sadrži detaljne genetske i zdravstvene informacije o učesnicima. Baza podataka "UK Biobank"-a uključuje informacije o navikama ispitanika, između ostalog, koliko često piju čaj, a s obzirom da su svi učesnici studije Britanci, mnogi od njih su pili i do 10 šolja crnog čaja dnevno.

Istraživači su pregledali podatke o njihovim navikama i zaključili da oni koji su pili dve ili više šolje crnog čaja dnevno, manje umirali od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca i moždanog udara.

"Rezultati ove studije su uzbudljivi, ali je potrebno dodatno istražiti kakvu ulogu crni čaj ima na duži životni vek", rekao je Hauard Seso, vanredni profesor medicine na Univerzitetu Harvard.

Tradicija u Velikoj Britaniji je da se crni čaj pije sa mlekom i šećerom, što ne znači da ga to čini zdravijim. Naprotiv, lekari savetuju da se u napitak dodaje što manje šećera i zasićenih masti kojih ima u mleku.

Kako tačno crni čaj produžava životni vek?

"Postoji nekoliko mogućih načina. Čaj je bogat bioaktivnim jedinjenjima, koja potencijalno smanjuju oksidativni stres i upale u organizmu", kaže dr Maki Inou-Čoj, autorka studije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Saveti stručnjaka: Kako produžiti životni vek
Trčanje

Samo malo volje

05.02.2022. 20:05

Saveti stručnjaka: Kako produžiti životni vek

Mnogima je teško da uklope treniranje u svoj dnevni raspored, jer se do sada podrazumevalo da nam treba barem sat vremena kako bi fizička aktivnosr imala pravi efekat. Međutim, istraživanja koja su sproveli američki stručnjaci dokazuju suprotno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve