Zdravlje
25.02.2023. 02:30
R.E

Dr Branislav Tiodorović

Kraken je u Srbiji - koji su simptomi, koliko je opasno...

pluća, rendgen, doktor
Izvor: Shutterstock

Novi soj virusa korona pod nazivom Kraken ili zvanično XBB.1.5 registrovan je i u Srbiji. O kakvom je to novom soju virusa korona reč, je u emisiji "Kec na jedanaest“ na televiziji K1 govorio prof. dr Branislav Tiodorović.

Kako je kazao dr Tiodorović, Kraken se u SAD pojavio još u septembru prošle godine.

"Ova podvarijanta se veoma lako se širi i lako ga je dobiti, ne moraju se ispoljiti ni simptomi. U SAD, Australiji i Kanadi napravio je velike probleme u smislu veoma brzog širenja. U Zapadnoj Evropi najpre je zahvatio Veliku Britaniju, potom Španiju, Francusku, Nemačku, Holandiju... Imali smo mi Kraken u Srbiji i ranije, samo je sada dijagnostikovan. Laboratorijski se to obradilo i objavljeno je zvanično da je reč o Krakenu pre sedam ili osam dana. Sve što postoji u Evropi lako će i brzo doći kod nas" – rekao je dr Branislav Tiodorović u emisiji "Kec na jedanaest“.

Kako je kazao, trenutno je na delu miks infekcija.

"Nije jedan virus u opticaju već više njih. Osim Krakena koji je prisutan i mesec i po dana pre nego je potvrđen zvanično, imamo i adenoviroze i enteroviroze koje posebno kod dece prave probleme zbog dijareje, povraćanja, bolova u mišićima i zglobovima. Nažalost, toga ima i kod starijih. Imamo grupu virusa, a ovo je vreme i bakterijskih i respiratornih infekcija – streptokoknih, stafilokoknih, pneumokoknih... Ništa to nije novo i trebalo bi umiriti javnost. Kod dece treba pratiti stanje i pedijatri imaju mnogo posla. Visoka temperatura je prevashodno znak gripa, pa može doći i do komplikacija, jer virusi umeju da razore naš imunitet, a onda bakterije to iskoriste. Ono što je zabrinjavajuće, gledajući najnovije podatke iz kovid bolnica, je da ponovo moramo da obratimo pažnju na najstarije i one sa hroničnim bolestima. Oko 700 do 1.000 potvrđenih slučajeva imamo dnevno. Treba se i dalje oslanjati na PCR testove jer su oni pouzdaniji od antigenskih, i pokazuju i prisustvo ovog novog soja. Testiranje radimo kada je neophodno i kada lekar to preporuči" kazao je dr Tiodorović.

Ne izaziva težu kliničku sliku

Kraken ne izaziva neka teža oboljenja i po pravilu se ne spušta na pluća.

"Zadržava se na tome što simptomi liče na teži oblik prehlade. Može biti blage temperature, curenja iz nosa, bola u grlu, bola u mišićima i zglobovima. Kod starijih i onih sa komorbiditetima imamo povećan broj umrlih. Starije moramo da zaštitimo i da brinemo više o njima."

Postkovid sindrom

Postkovid sindrom, kako je kazao prof. dr Branislav Tiodorović, može trajati nekoliko meseci pa i godinu ili dve.

"Gde je pad imuniteta značajan, tu postkovid duže traje i to bez obzira na godine. Kod dijabetičara, na primer, godine nisu važne i kod njih postkovid dugo traje bilo da je reč o mlađim ili starijim osobama. Zabrinjava i činjenica da imamo više dementnih ljudi nego što smo ih imali ranije. Korona virus pogađa centralni nervni sistem i to je veoma ozbiljno. Povećan broj dementnih beleži se kod starijih ljudi, ali čudi to što su bili dobro i dobro se nosili sa koronom, ali se kasnije pojavio povećan broj demencija. To mora da se prati i neurolozi su tu najvažniji" kazao je dr Branislav Tiodorović.  

Kraken stigao u Srbiju

Ima li razloga za strah?

Koronavirus

Ima li razloga za strah?

17.02.2023. 09:58

Kraken stigao u Srbiju

Kraken zaobilazi stečena antitela

"Po svemu što je do sada objavljeno," kazao je dr Tidorović na K1 televiziji, "Kraken nema posebnih karakteristika i posledica."

"Ali, sva terapija je ostala gotovo ista kao i za ostale podvarijante. Sve mere koje smo primenjivali trebalo bi da primenjujemo i nadalje, naročito kada je reč o osetljivim grupama. Lekovi koje smo koristili su najbolji i sva istraživanja pokazuju da je njihova upotreba bila ispravna. Kraken očigledno zaobilazi antitela koja smo dobili vakcinom ili preboljevanjem. Tako stoji sada u radovima koji su objavljeni. Korona je ostavila velike posledice zbog visoke moći mutiranja, ali siguran sam da je ceo svet reagovao na najbolji mogući način. Uveren sam i u to da će svaka sledeća podvarijanta biti sve slabija. Korona će postati endemska kao grip, i vakcinisaćemo se protiv nje kao i protiv gripa, i tu pre svega mislim na starije osobe i hronične bolesnike – rekao je dr Tiodorović u emisiji "Kec na jedanaest“ na televiziji K1.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji se i dalje umire od korone...
bolnica

Presek stanja

24.02.2023. 00:50

U Srbiji se i dalje umire od korone...

U protekla 24 sata u Srbiji tri osobe umrle su od korona virusa, a infekcija je potvrđena kod 935 osoba.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve