Zdravlje
14.12.2021. 21:35
Tanjug

Antikovid lek

Fajzer saopštio sjajne vesti u vezi sa koronom

Fajzer
Izvor: Shutterstock

Kompanija Fajzer saopštila je da je konačna analiza pokazala da je antikovid lek efikasan gotovo 90 odsto u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda kod visokorizičnih pacijenata, a najnoviji laboratorijski podaci pokazuju da je lek održao takvu efikasnost i protiv soja omikron.

Američki proizvođač lekova rekao je prošlog meseca da je lek efikasan oko 89 odsto u sprečavanju hospitalizacija ili smrtnih ishoda, na osnovu uzorka od 1.200 ljudi, dok su današnji podaci izvučeni na osnovu dodatnih 1.000 ljudi, preneo je Rojters.

Niko tokom kliničkog testiranja ko je dobio Fajzerov lek nije umro, u poređenju sa 12 smrtnih slučajeva kod osoba koje su dobile placebo.

Fajzerov lek se uzima na svakih 12 sati, pet dana nakon prvih simptoma, a ukoliko se odobri, prodavaće se pod imenom Pakslovid.

Njujorška kompanija je takođe pokazala preliminarne podatke drugog kliničkog testa, koji ukazuju da je lečenje smanjilo hospitalizaciju za oko 70 odsto kod 600 odraslih osoba.

Američka vlada je već obezbedila 10 miliona doza Fajzerovog leka, za 5,29 milijardi dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eksperti o tome koliko dve doze Fajzera štite od omikrona
Fajzer

Novi podaci

13.12.2021. 23:05

Eksperti o tome koliko dve doze Fajzera štite od omikrona

Dve antikovid vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti izazvane korona sojem omikron do 84 odsto, dok buster doza dvostruko smanjuje šansu da se neko uopšte i razboli od kovida, prema zvaničnim procenama iz Velike Britanije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve