Život
27.11.2021. 12:13
Tanjug

Omikron

Fajzer/Biontek saopštili za koliko bi mogli da prilagode vakcinu novom soju

Vakcine
Izvor: EPA / LUONG THAI LINH

Proizvođači vakcina su izrazili uverenje da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ukoliko se varijanta omikron koronavirusa proširi.

Fajzer/Biontek očekuju da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana, pod uslovom da ih regulatorna tela odobre.

Novi soj, ranije poznat kao B.1.1.529, karakterišu neke zabrinjavajuće mutacije, a rani dokazi sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije, preneo je Skaj njuz.

Postoje i strahovi da bi ova varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje do sada proizvedene.

Moderna je saopštila da je unapredila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti od početka 2021, uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nude njene vakcine oslabi.

Novavaks je dodao da je već počeo da stvara vakcinu protiv kovid-19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će ona biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedelja.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je juče da je novom soju koronavirusa koji je klasifikovala kao "zabrinjavajući", dala ime "omikron" prema slovu grčkog alfabeta.

Novi soj B.1.1.529 izaziva zabrinutost i može da se širi brže od drugih varijanti, a preliminarna istraživanja pokazuju kako soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi, navedeno je u saopštenju SZO.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO dala ime novom soju koronavirusa - Omikron
Koronavirus

"Zabrinjavajući"

27.11.2021. 10:13

SZO dala ime novom soju koronavirusa - Omikron

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je novom soju koronavirusa koji je klasifikovala kao "zabrinjavajući", dala ime "Omikron" prema slovu grčkog alfabeta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve