Zdravlje
09.07.2022. 15:55
R. E. / Healthline

Novo istraživanje

Gladni i ljuti? Nauka je na vašoj strani

hrana, tanjir, glad
Izvor: Shutterstock

Nervoza, loše raspoloženje, čak i bes pojedine osobe osećaju kada su gladne. Ako ste i vi među njima ne brinite - nauka kaže da je to normalno. Dakle, ako ste "hangry" (mešavina reči "hungry" - gladan, i "angry" - ljut), niste usamljeni.

Nova studija je utvrdila da je ovo daleko od pojedinačnog i retkog problema, već da je sasvim uobičajena pojava, na koju utiče odgovor nervnog sistema kada smo veoma gladni.

Dr Viren Svami, vodeći autor studije i profesor socijalne psihologije na Univerzitetu Ruskin u Engleskoj, rekao je za Healthline da je njegova supruga jedan od razloga što je odlučio da sprovede ovo istraživanje.

"Moja supruga često kaže da sam 'hangry', ali nisam mislio da je to stvarno", priznao je i dodao: "Zato sam rešio da istražim uticaj gladi i unosa hrane na ljudske emocije i ponašanje".

U istraživanja je učestvovao 121 učesnik, a njihov zadatak je bio da 21 dan popunajvaju anketu o svojim navikama i osećanjima kada su gladni i kada su siti 

Učesnici su imali između 18 i 60 godina, a prosečna starost je bila 30 godina. Uglavnom su to bile žene.

Tokom tronedeljnog perioda studije, učesnici su odgovarali na ankete pet puta dnevno.

Učesnici su pozvani da procene svoje emocionalno stanje, kao i osećaj gladi, razdražljivosti i besa. Takođe su pitani o tome koliko je vremena prošlo od kada su poslednji put jeli.

Rezultati istraživanja su pokazali da je glad značajno povezana sa većim besom i razdražljivošću, kao i sa manje zadovoljstva tokom tronedeljnog perioda studije.

Dr Svami je rekao da njegovo istraživanje potvrdilo da zaista postoje osobe koje sz "hangry" - ljuti kada su gladni. 

"Takođe, mogućnost da se te emocije označe rečima 'gladan sam' daje trag kako se te emocije mogu rešiti", dodao je.

Dr Timoti Salivan, sa Odeljenja za psihijatriju i nauke o ponašanju u Univerzitetskoj bolnici Staten Ajlend, u Njujorku, je objasnio da je lako shvatiti da stanja gladi ili druga stanja fiziološke ranjivosti mogu prevariti naš um da te fiziološke senzacije poveže sa raspoloženjem.

"Svako ko primeti značajan pad raspoloženja ili energije kada je gladan treba u nekom trenutku da razgovara sa lekarom i da se uveri da su nivo šećera u krvi i ostale laboratorijske vrednosti u granicama normale", savetovao je on.

Da li se i Vama dešava da ste razdražljivi i ljuti kada ste gladni? 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Često kršite dijetu? Uradite sledeće...
dijeta

Saveti

04.06.2022. 14:10

Često kršite dijetu? Uradite sledeće...

Kao i mnoge druge stvari u životu, plan da se zdravo hranite ne prolazi uvek onako kako ste zamislili.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve