Zdravlje
11.12.2022. 08:05
R. E/ WebMD

Najnovija studija

Glavni krivac za česte prehlade tokom zime je... naš nos?!

prehlada
Izvor: Shutterstock

Jedna od najnovijih studija pružila nam je odgovor na najčešće pitanje tokom zime – zbog čega smo stalno bolesni?

Na prvi pogled rezultati su očekivani – jer je hladnije. Međutim, glavni faktor je taj što naš nos prepozna hladnije vreme, i to smanjuje njegov imunološki odgovor.

"Nikada nije postojao ubedljiv razlog zašto imate tako jasan porast virusne infekcije tokom hladnijih meseci. Ovo je prvo kvantitativno i biološki verodostojno objašnjenje koje je razvijeno.", rekao je istraživač sa Harvarda, Bedžamin Bler, piše "WebMD".

Studija je procenila već poznati imunološki odgovor u nosu, poznat kao "oslobađanje vanćelijskih vezikula", gde nos oslobađa aerosol koji sakuplja, vezuje i ubija bakterije koje udišemo.

"To je slično kao da šutnete osino gnezdo, a svi stršljeni su izašli i napali", rekao je Bler. "Nos otkriva ove patogene i oslobađa roj vanćelijskih vezikula."
 

Za studiju, uzorci nosa dobrovoljaca procenjeni su u laboratoriji na normalnoj telesnoj temperaturi i na devet stepeni ispod telesne temperature, kako bi se simulirala razlika između zimskih temperatura u zatvorenom i na otvorenom.

Jedan od istraživača Mansur Amiji sa Univerziteta "Northeastern", rekao je da bi studija mogla biti relevantna za zaustavljanje širenja SARS-Cov-2, virusa koji uzrokuje Covid-19, razvijanjem novih načina za sprečavanje prenosa virusa, kao što je razvoj "veštačkih virusnih sunđera".

Naučnik koji nije bio uključen u studiju rekao je da su nalazi proboj, ali da imaju i ograničenja.

"Ovo je prvi put da imamo biološko, molekularno objašnjenje jednog faktora u našem urođenom imunološkom odgovoru, za koji se čini da je ograničen nižim temperaturama", rekla je rinolog Zara Patel, za CNN.

"Važno je zapamtiti da su ovo in vitro studije, što znači da iako se za proučavanje ovog imunološkog odgovora u laboratoriji koriste ljudska tkiva, to nije studija sprovedena unutar nečijeg stvarnog nosa. Često se rezultati in vitro studija potvrđuju in vivo, ali ne uvek", rekla je Zara.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oko 90 odsto svetske populacije ima neki oblik imuniteta na koronu
Koronavirus

SZO

02.12.2022. 20:56

Oko 90 odsto svetske populacije ima neki oblik imuniteta na koronu

Najmanje 90 odsto svetske populacije ima neki oblik imuniteta na koronavirus, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, ali je upozorio na smanjenu budnost stanovništva prema tom virusu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve