Zdravlje
26.03.2024. 23:00
R.E

Možda niste znali

Hrana koja ima "lošu reputaciju", a zapravo je zdrava

zdrava ishrana, dijeta, zdrave navike
Izvor: Shutterstock

Zdrava ishrana ne mora nužno biti jednolična, niti podrazumeva odricanje od ukusnih namirnica. Čak naprotiv, neke namirnice koje na prvi pogled deluju kao loše, mogu biti dobre za organizam. Važno je kako se spremaju i koliko često se nalaze na stolu, ali same po sebi ne štete organizmu, uprkos lošoj reputaciji.

Testenina, na primer, ima malo masti i soli, a dugo nas drži sitim nakon jela, tako da postoji manja šansa da ćete posegnuti za grickalicama između obroka.

Međutim, važno je da povedete računa o tome kakve soseve stavljate na testeninu, jer oni "teški", pogotovo ako im je sir glavni sastojak, mogu značajno uticati na to kako se ova hrana vari.

Crveno meso je veoma zdravo, ali je važno da uklonite sve masne delove. Junetina, na primer, je odličan izvor proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, cinka i gvožđa.

Kokice su verovatno najzdravija grickalica, jer su bogate dijetetskim vlaknima. Takođe, sadrže vitamin B, mangan i magnezijum, kao i antioksidante koji štite ćelije od oštećenja.

Med je prirodni zaslađivač i bogat je antioksidansima koji štite ćelije i pomažu kod upalnih procesa. On takođe pomaže u održavanju dobrog balansa bakterija u crevima, koji je ključan za varenje i izdvajanje hranjivih sastojaka iz namirnica.

Razlog zašto je čokolada zdrava su flavonoidi koji pomažu da se snizi krvni pritisak, poboljšavaju protok krvi u mozgu i srcu i smanjuju šanse za određene vrste srčanih bolesti.

Tamna čokolada je najbolja jer ima najviše kakaa (u kojem se nalaze flavonoidi) i najmanje šećera.

Do skoro, lekari su upozoravali ljude da ne piju kafu ako kod njih postoji rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Međutim, neka istraživanja su pokazala da kafa čak može i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ono na šta treba obratiti pažnju je količina mleka i šećera, ako ih dodajete u kafu.

Istraživanja pokazuju da umerena konzumacija alkohola, jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce, može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, problema sa bubrezima, žučnom kesom i razvoja dijebetesa tipa 2.

Ipak, preterivanje nikako nije preporučljivo, jer tada alkohol ima potpuno suprotan efekat na organizam, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

GREŠKE koje pravimo, a zbog kojih nam DIJETE NE USPEVAJU
dijeta, hrana, mršavljenje

Konkretni saveti

11.07.2024. 21:00

GREŠKE koje pravimo, a zbog kojih nam DIJETE NE USPEVAJU

Ukoliko "kuburite" sa viškom kilograma, verovatno ste do sada isprobali nekoliko različitih dijeta. Međutim, ako vam se čini da sve radite kako treba, a težina se ne smanjuje, moguće je da pravite neke od ovih grešaka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve