Zdravlje
01.06.2022. 14:34
R. E. / Brightside

Važno je

Kada vam telo šalje ove znake, ne ignorišite ih

Nokti
Izvor: Shutterstock

Telo nam često šalje signale na osnovu kojih možemo zaključiti da nešto nije kako treba. Međutim, skloni smo tome da te znake ignorišemo.

Važno je na vreme prepoznati simptome pojedinih bolesti i reagovati na vreme. Zbog toga smo izdvojili nekoliko važnih pokazatelja da se u organizmu događa nešto neuobičajeno.

Žućkasta boja kože ukazuje na problem sa jetrom. Zbog visokog nivoa bilirubina, jetra gubi sposobnost da eliminiše toksične supstance iz organizma. Zbog toga, koža i beonjače poprime žućkastu boju.

Bele tačke ili crtice na noktima mogu da se jave nakon povrede nokta. Međutim, ukoliko se niste povredili, a ipak primetite ove promene, to bi moglo da znači da imate neki zdravstveni problem. Najčešće su u pitanju stanja koja su povezana sa nedostakom cinka ili kalcijuma.

Usne mogu da ispucaju iz više razloga, od kojih su mnogi bezazleni. Nekada je problem samo zubna pasta koju koristite ili ste proveli puno vremena na vetru.

Međutim, ispucale usne mogu da ukazuju na to ste dehidrirali ili da ste proveli previše vremena na suncu. U tom slučaju, reagujte i sklonite se u hlad pre nego što nastupi sunčanica.

Kada nokti postanu ispupčeni i zakrivljeni, to može da znači da nešto nije u redu sa plućima ili ukazuje na problem sa organima za varenje.

Groznica na usnama se često javlja kao posledica hormonskih promena ili stresa, a može biti i znak nedostatka vitamina B12.

Kada se na oku pojavi čmičak, uglavnom blizu trepavica, to može ukazivati na problem sa visokim šećerom u krvi. Kod ljudi koji boluju od dijabetesa, ove bolne tačkice se često javljaju. Takođe, ovo može biti znak da treba da promenite četkice za šminku.

Plavi ili sivi krugovi oko zenica zapravo su naslage masti. Ovakve krugove uglavnom imaju stariji ljudi, a kada se pojave kod mladih, to ukazuje na povišen holesterol.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sezonska alergija i korona: Evo kako da ih razlikujete
alergija

Sličnosti i razlike

18.05.2022. 06:05

Sezonska alergija i korona: Evo kako da ih razlikujete

Proleće je odavno počelo, stigli su topliji i duži dani, cveće je procvetalo i sve deluje mnogo lepše. Međutim, sa ovim lepim stvarima stigla je i sezonska alergija, koja ima slične simptome kao i korona virus. Ukoliko ste alergični, nema razloga za paniku, postoji nekoliko značajnih razlika koje će vam pomoći da otkrijete od čega bolujete. Pročitajte...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve