Zdravlje
20.05.2024. 02:00
R.E./ YourTango

Dobro je znati

Kako da prepoznate i prevaziđete depresiju

Depresija, tuga, briga
Izvor: Shutterstock

Svako od nas je imao neki manje-više težak period u životu. Ljubavni jadi, zdravstveni problemi, besparica... mnogo je razloga za depresiju, a nauka kaže da se taj psihološki problem češće dešava ženama nego kod muškaraca.

Simptomi depresije kod žena su: umor, negativne misli, razdražljivost, anksioznost, osećaj krivice, nezainteresovanost, problemi sa pamćenjem, napadi panike, grčevi u stomaku, glavobolja, probavni problem, nadimanje.

Naravno, ne treba odmah sumnjati na depresiju ukoliko kod sebe prepoznate neki od navedenih simpota, te je najbolje da se obratite svom lekaru pre nego što sami sebi uspostavite dijagnozu. 

Ukoliko se neki od simptoma poklapaju sa vašim menstrualnim ciklusom, možda bi trebalo da uradite hormonske testove. 

Mnoge žene doživljavaju ekstremni umor, razdražljivost i loše raspoloženje neposredno pre menstruacije. Ukoliko PMS negativno utiče na vaše fizičko i emocionalno stanje, odabrani lekar vam može prepisati lekovi koji će ublažiti simptome.

Redovno vežbanje

Vežbanje može biti veoma efikasno u popravljanju raspoloženja i povećanju nivoa energije. Ukoliko se često osećate umorno i bezvoljno, počnite da vežbate najmanje četiri do pet puta nedeljno.

Uspostavite stalni obrazac spavanja

Na ovaj način vaše telo može povratiti svoj prirodni cirkadijalni ritam. Primetićete značajno poboljšanje raspoloženja, izbeći ćete noćno znojenje i uživaćete u dobrom snu.

Prirodne tehnike opuštanja

Joga ili opuštajuća masaža vam mogu pomoći da se rešite stresa. Meditacijom se može “očistiti” um od negativnih misli.

Ostanite u kontaktu sa prijateljima i porodicom

Nemojte da se izolujete, jer tako možete izgubiti kontakt sa bliskim osobama. Potrudite se da svakodnevno komunicirate sa ljudima, makar to bili i telefonski razgovori.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta se, zapravo, dešava sa našim telom kada se opustimo
opuštanje, odmor, terasa

Važno je znati

16.07.2023. 11:14

Šta se, zapravo, dešava sa našim telom kada se opustimo

Vreme letnjih odmora je u jeku. Bez obzira na to da li ćete negde putovai ili odmarati kod kuće, pročitajte zašto je važno da se, napokon, opustite....
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve