Zdravlje
23.02.2023. 15:01
R.E./RTS

Nova sekta

Kako razlikovati tradicionalnu medicinu od prevaranata

Tradicionalna medicina
Izvor: Shutterstock

Brzo lečenje i najtežih bolesti, bez posledica. Siguran lek i lekovita ulja. Mnogo je onih koji nude instant rešenja bolesnim od osipa, do najtežih bolesti. Ana Vlajković je psihoterapeut, koja je imala pacijente koji su odustali čak i od hemioterapija, zato što su bili uvereni da će im preparat sa reklame promeniti život i izlečiti ih.

"Kada se pojavi neko i ponudi vam pomoć koja vam je izmicala mesecima, godinama, i kaže vam da postoji pomoć i da ima nade, pođi sa mnom, evo ti moja ruka, vi se odjednom osetite podržano i da će vam ta osoba pomoći", kaže Vlajkovićeva.

Pre nekoliko dana mediji su preneli da se u Beogradu pojavila sekta koja prodaje ulje koje leči i najteže bolesti.

"Leče ih od karcinoma, nudeći i razna osvećena ulja, kako oni kažu, ne kažu osveštana nego osvećena, gde osim placebo efekta, nikad drugi efekat ne može da ima", objašnjava sektolog Dimitrije Pastuović, za RTS.
 

Tradicionalna medicina nije zabranjena, ali njome ne može svako da se bavi

U Srbiji je nadriapotekarstvo i nadrilekarstvo kažnjivo krivičnim zakonom, tako da je kazna od 12 godina zatvora propisana za onog ko se bavi tradicionalnom medicinom, a prepiše preparat od kog nastupi smrt ili se ozbiljno ošteti zdravlje.

Jovana Todorović sa Instituta za socijalnu medicinu kaže da komplemetarnom, tradicionalnom medicinom mogu da se bave isključivo medicinski radnici sa licencom, koji su prošli obuku i dobili sertifikat Ministarstva zdravlja, i to je proverljivo i na sajtu Komore i na sajtu Ministarstva.

Preparati u Srbiji prošli test bezbednosti, ali ne i efikasnosti

Svi preparati, suplementi, dodaci ishrani i čajevi koji se nalaze na našem tržištu prošli su test bezbednosti, ali ne i test efikasnosti.

Prema tome, stručnjaci kažu, ne mora da znači da su preparati koji se reklamiraju lekoviti, niti da ćemo od njih sigurno ozdraviti.

"Međutim, ako kupujete bilo koji preparat od osobe na ulici, na pijaci, koja nije registrovana, onda svakako ne možete biti sigurni ni u bezbednost ni u efikasnost preparata", upozorava Todorovićeva.
 

Šta je Batut pisao o nadrilekarstvu kod Srba krajem 19. veka

Protiv nadrilekarstva borio se još Milan Jovanović Batut.

"Ako je ikome u svetu potrebna pouka o čuvanju i negovanju zdravlja, potrebna je srpskom narodu svih krajeva. On, doduše, jeste od prirode bistar i razborit, te umnogome zrelo sudi, ali je, začudo, baš u pitanjima o životu i zdravlju nekako bezazlen i neuk", pisao je Batut 1896. godine.
 

Izgleda da do danas nismo savladali tu lekciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lekovi na eRecept i u privatnim apotekama
apoteka, lekovi

Dobra vest

04.08.2022. 05:33

Lekovi na eRecept i u privatnim apotekama

Pošta Srbije obezbedila je softver za integraciju privatnog zdravstva u sistem eRecept.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve