Zdravlje
21.12.2022. 19:05
Beta

"Varian"

Nišlije dobile savremeni aparat za onkološke pacijente

1
Izvor: Shutterstock

U Radioterapijskom centru Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu počeo je sa radom najsavremeniji linearni akcelerator za zračnu terapiju, "Varian", a za njegovu nabavku i postavljanje Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 3,3 miliona evra.

Predstavnici UKC Niš i Klinike za onkologiju kazali su da je ovo četvrti po redu linearni akcelarator u toj zdravstvenoj ustanovi i da će omogućiti zračenje 50 pacijenata dnevno, odnosno ukupno 200 dnevno na sva četiri aparata.

Načelnica Odeljenja radioterapije Klinike za onkologiju Katarina Branković istakla je da novi akcelerator ima izuzetne performanse koje omogućavaju maksimalnu zaštitu zdravog tkiva u okolini samog tumora, dok samom tumoru daje maksimalnu terapijsku dozu.

"Doze koje se sada daju su eskalirane i mogu da budu od 70 do 80 greja. To je izuzetno značajno ne samo za preživaljavanje, već i za izlečenje pacijenata", izjavila je Branković.

Ona je kazala da novi "Varian" omogućava da se jednim njegovim okretanjem zrači više tumora u telu pacijenta, bez ponavljanja ulaska u "bunker".

Direktorka Klinike za onkologiju Ana Cvetanović naglasila je da je ta ustanova do sada imala jedan akcelarator "Varian", a novi će omogućiti "uparivanje", odnosno omogućiće da pacijenti bez pauze nastave zračenje u slučaju kvara ili regularnog servisa jednog od aparata.

Cvetanović je rekla da je od početka godine u Radioterapijskom centru Klinike za onkologiju zračeno nešto više od 1.800 pacijenata, odnosno oko 150 dnevno i da pacijenti sa hitnim stanjima kao što su metastaze na mozgu, patološke frakture i bolna stanja ne čekaju na terapiju.

"Među ostalim obolelim radi se prioritizacija, ali se striktno vodi računa da svi budu ozračeni u otpimalnom terapijskom opsegu, kada je biološki efekat radio terapije najveći. Nekada je to osam ili 12 nedelja nakon hirurške intervencije i nakon terapije, ali pacijenti moraju da znaju da su u terminu za zračenje", izjavila je Cvetanović.

Ona je istakla da Radioterapijski centar u Nišu sada može da parira svim evropskim centrima kako po tehničkim kapacitetima, tako i po kadrovskoj strukturi.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić rekao je da nabavka novog, najsavremenijeg linearnog akceleratora predstavlja nastavak opremanja te zdravstvene ustanove dobrom i kvalitetnom opremom.

"U toku je montaža dva skenera, a treći skener biće montiran na Klinici za onkologiju. U projektu smo nabavke PET skenera za onkologiju. Taj projekat ide malo sporije nego što smo želeli, ali živimo u turbulentnim vremenima", izjavio je Perišić.

On je kazao da projekcije, o kojima je pričala ministarka zdravlja Danica Grujičić, govore da će u Srbiji za pet godina biti oko 40.000 pacijenata kojima će biti potrebna zračna terapija i UKC Niš se trudi da spremno dočeka ta vremena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vakcine protiv nekoliko različitih kancera stižu do 2030?
Kancer, rak

Nauka u službi medicine

17.10.2022. 16:30

Vakcine protiv nekoliko različitih kancera stižu do 2030?

Vakcine protiv kancera bi mogle da budu napravljene do 2030. godine, sudeći prema rečima suosnivača nemačke farmaceutske kompanije "Biontek", Ugura Šahina i Ozleme Tireči, čiji je rad poznat po stvaranju vakcine protiv kovida tokom pandemije sa američkim "Fajzerom".
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve