Zdravlje
11.10.2022. 14:05
R. E. / RTS

Brahiterapija

Nova terapija za karcinom dojke na Institutu za onkologiju Vojvodine

Karcinom dojke
Izvor: Shutterstock

Prvi tretman brahiterapije karcinoma dojke u Srbiji, izveden je na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Ova procedura, koja se sprovodi u najrazvijenijim radioterapijskim centrima sveta, skratiće period lečenja i smanjiti neželjene efekte zračenja.

Stručnjaci sa Instituta za onkologiju Vojvodine, u svom prvom tretmanu, imali su pomoć dr Čaba Polgara, sa Onkološkog instituta u Budimpešti, koji je jedan od pionira u ovoj oblasti.

"Brahiterapija dojke se primenjuje nakon poštedne operacije dojke i ona u stvari zamenjuje tretman teleterapijom, koji traje od četiri do šest nedelja, tako da, ovom terapijom je pacijentkinja praktično završila lečenje radio terapijom za samo pet dana, a čak prema nekim novim preporukama, to može da traje samo tri dana", kaže radijacioni onkolog dr Olivera Ivanov za RTS.

Prehlada leči rak?

Nova vrsta terapije

Naučnik, istraživanje

Nova vrsta terapije

27.09.2022. 13:05

Prehlada leči rak?

Brahiterapija namenjena je ženama koje imaju karcinom dojke niskog rizika. Intervencija traje oko 30 minuta, ali je neophodno uraditi pripremu pre i posle tretmana.

Nakon što pacijentkinja, dobije lokalnu anesteziju, tim stručnjaka, plasira katetere direktno u tkivo dojke.

"Nakon plasiranja katetera, sama zračna terapija, odnosno gama zraci se kroz katere sprovode u tkivo dojke, direktno, znači neposredni kontakt sa tumorskim ležištem, i na taj način mi u okolini imamo nultu dozu, znači nemamo zapravo uošte u okolnom tkivu dojke dodatno zračenje", dodaje dr Ivanov.
 

Okolne organe neće zahvatiti gama-zraci, zbog čega najveću korist od brahoterapije imaju pacijenti sa udruženim obolenjima.

"Mi na tome nećemo stati, u toku je nabavka još jednog linearnog akceleratora, i takođe nadamo se sledeće godine, da ćemo nabaviti novi sistem za brahiterapiju, tako da ćemo imati još više aparata i još više mogućnosti za najsavremenije metode zračne tarapije u našoj ustanovi", rekao je direktor Instituta za onkologiju Vojvodine dr Zoran Radovanović.

Prema procenama stručnjaka sa Instituta za onkologiju Vojvodine, ovom tretmanu biće podvrgnuto između 100 i 200 žena godišnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lečenje karcinoma u Srbiji: "Hemoterapiju dajemo i na hodniku..."
kancer, bolnica, hemoterapija

Važno je.

10.11.2021. 20:26

Lečenje karcinoma u Srbiji: "Hemoterapiju dajemo i na hodniku..."

U Srbiji godišnje od raka oboli 40.000 i umre gotovo 30.000 ljudi, pokazuju podaci, a zabrinjavajuće je što će broj onkoloških pacijenata premašiti broj zaraženih korona virusom, jer su oni zbog pandemije najugroženiji, upozorili su stručnjaci na promociji Nacionalne kampanje za onkološke pacijente pod sloganom "Nema čekanja".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve