Zdravlje
16.09.2022. 09:05
Beta

U nedelju

Laparoskopska operacija karcinoma želuca od sada i u Leskovcu

Hirurgija, operacija
Izvor: Shutterstock

Opšta bolnica u Leskovcu obaviće u nedelju prvu laparoskopsku operaciju karcinoma želuca, čime će postati druga ustanova u Srbiji koja obavlja takve zahvate, posle Prve hirurške klinike iz Beograda.

Najavljeno je da će tim hirurga koji će raditi operacije činiti iskusni profesor Miloš Bjelović, koji je i ekspert za oblast minimalno invazivne hirurgije, zajedno sa dugogodišnjim saradnikom Draganom Gunjićem iz Beograda, kao i hirurgom leskovačke Opšte bolnice Predragom Ivanovićem.

"Već neko vreme doktor Gunjić dolazi u Leskovac i sa njim radimo želudačne kile. Dobar i važan deo te operacije su upravo želudačne kile, a jedino što je ostalo je da uradimo laparoskopski zahvat čitavog želuca zbog karcinoma", rekao je Ivanović agenciji Beta.
 

Prema njegovim rečima, to će biti prvi put u Leskovcu da se takva vrsta operacije radi na način minimalno invazivne hirurgije.

"Prvi put se radi kao što se rade žučne kese i slepa creva. To se ranije nigde u Srbiji nije radilo. Prvi put je to bilo na Prvoj hirurškoj klinici, pa onda kod nas", dodao je on.

Ivanović je rekao da će to biti vrhunac rada i dostignuća u toj vrsti hirurgije i da je u planu da se nastavi sa tim operacijama.

Pacijent koji će prvi put biti operisan laparoskopski je 1964. godište.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi put u Srbiji ugrađena mini srčana pumpa
operacija

Zdravlje

21.10.2021. 17:05

Prvi put u Srbiji ugrađena mini srčana pumpa

Stručnjaci Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje su predstavili novu proceduru ugradnje mini mehaničke pumpe pacijentima sa teškom srčanom slabošću, koja je po prvi put urađena u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve