Zdravlje
27.10.2022. 04:25
R.E. / WebMD

Važno!

Loša atmosfera na poslu = loše zdravlje

posao, kancelarija
Izvor: Shutterstock

Oni koji su se makar jednom u životu našli na radnom mestu gde su međuljudski odnosi toliko loši da svakodnevno radno vreme čine nepodnošljivim, mogu svedočiti da ovakva poslovna atmosfera loše utiče na mentalno i fizičko zdravlje.

Ovaj, relativno subjektivan osećaj, sada je potvrđen i podacima lekara koji su se bavili ovim problemom. 

Američki hirurg Vivek Murti objavio je izveštaj koji dovodi u vezu niske plate zaposlenih, diskriminaciju i uznemiravanje na poslu, prekomerni rad i duga putovanja do posla sa zdravstvenim problemima, uključujući rak i srčane bolesti. Depresija i anksioznost takođe mogu biti rezultat ovakvih uslova na radnom mestu.

"Pandemija je promenila odnos mnogih radnika prema svojim poslovima. Veza između rada i zdravlja postala je još očiglednija", navodi se u izveštaju.

Murti je, takođe, naveo nekoliko komponenti zdravog radnog mesta: zaštitu od eventualne štete, dobri međuljudski ondosi, dobar balans posla i privatnog života, mogućnosti za napredak.

Razvijanje ovih vrednosti je od velikog značaja za poboljšanje kvaliteta života zaposlenih, a one "promovišu osećaj povezanosti između radnika, stvaraju prostor za ispunjen život van posla i podržavaju dugoročni profesionalni rast", rekao je Murti.

"To možda nije lako. Ali se isplati, jer će se dobri rezultati odraziti i na radnike i na poslodavce."

"Sukobi uloga koje radnici imaju na poslu i van njega mogu povećati psihološki stres, ali i podstaći nezdrave navike poput pušenja, korišćenja droga i lekova, prekomernog konzumiranja alkohola i nezdrave hrane. Kada se ljudi osećaju anksiozno ili depresivno, kvalitet, tempo i produktivnost njihovog rada opadaju", navodi se u izveštaju.

Gabrijela Kelerman, koja radi na platformi za korporativne treninge "Betterup", složila se sa teorijom da je dobrobit zaposlenih ključna za dobro poslovanje, piše WebMD.

"Ovih dana, sve više se vidi loš uticaj poslovnog okruženja na mentalno zdravlje i produktivnost, a kompanije su dužne da pruže podršku svojim zaposlenima prvenstveno iz moralnih razloga, ali i zato što se takva praksa dobro preslikava na profit poslovanja", rekla je Kelerman.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da izbegnete stres pri povratku na posao
Posao, zabrinuta žena, stres

Saveti

15.06.2022. 12:10

Kako da izbegnete stres pri povratku na posao

Ukoliko ste tokom pandemije radili od kuće, znate da je period ponovne adaptacije na rad u kancelariji težak. Rutine su se promenile, potrebno je više vremena da se dođe do radnog mesta, a mnogima je stres koji prati ovu promenu ogroman problem za mentalno zdravllje. Pročitajte šta kažu stručnjaci o tome kako se najlakše ponovo prilagoditi radu iz kancelarije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve