Zdravlje
01.03.2022. 12:04
R. E.

"Žvaći tiše!"

Mizofonija: Kad vas neki zvuci zaista "izluđuju"

Buka
Izvor: Shutterstock

Neki svakodnevni zvuci kod vas izazivaju preteranu emocionalnu reakciju, a čini se da nikom drugom ne smetaju? Moguće je da imate mizofoniju.

Mizofonija je pojava zbog koje određeni zvuci u vama pokreću burne emocionalne ili fiziološke reakcije, piše WebMD.

Oni koji imaju mizofoniju, ovu pojavu opisuju kao situaciju kada ih neki zvuk "izluđuje“. Reakcije variraju od besa i ljutnje do panike.

Mizofonija se ponekad naziva sindromom selektivne zvučne osetljivosti, a oni koji imaju ovaj problem često govore da im najviše smetaju zvuci koje neka osoba proizvodi kada diše ili žvaće.

Na sličan način, smetaju im i vizuelni stimulansi kao što su pokreti koji se ponavljaju, na primer pomeranje brisača na automobilu.

Kao blažih oblika ovog poremećaja, ljudi osećaju anksioznost, nervozu ili gađenje, dok se kod ozbiljnih oblika mizofonije mogu javiti bes, agresija, mržnja, panika i strah.

Još uvek nije poznato šta je tačno izaziva ovu pojavu, ali mnoge studije procenjuju da svaka dvadeseta osoba pati od mizofonije u manje ili više izraženom obliku.

Ako vam se nekada desilo da se iznervirate zbog toga što neko pored vas glasno diše, kašlje ili žvaće na način koji vas iritira, vrlo je moguće da imate mizofoniju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se muzikom leči srce
Lekar, doktor

Muzikoterapija

12.02.2022. 07:05

Kako se muzikom leči srce

Muzika je jezik koji svi razumeju. Ima moć da nas razveseli, rastuži, da nas uznemiri, ali i da nam umiri strahove. Još su antički filozofi smatrali da je muzika snažno oruđe.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve